Nieuw festival BXL BeerFest verzamelt 50 ambachtelijke brouwers

Brussel is opnieuw een bierfestival rijker. Deze zaterdag en zondag vindt voor de eerste keer het BXL BeerFest plaats in Thurn & Taxis. Een 50-tal onafhankelijke en artisanale brouwerijen uit de hoofdstad en ver daarbuiten komt er zijn bier voorstellen.

Dat artisanale bieren aan een revival bezig zijn, is al lang geen geheim meer. Talrijk zijn intussen de cafés waar bierliefhebbers naartoe getrokken worden met bijzondere en unieke brouwsels op de drankenkaart – al dan niet naast de grotere en commerciëlere merken. Het is daarom des te merkwaardiger dat er pas dit jaar voor het eerst bierfestivals van die omvang opduiken die zich specifiek richten op ambachtelijk gemaakte bieren uit binnen- en buitenland.

Een eerste kennismaking was er eind juni in Schaarbeek op het bierfestival Swafff, dat er kwam op initiatief van de eigenaars van onder meer Le Barboteur (in Schaarbeek) en Malt Attacks (in Sint-Gillis). Komend weekend al vindt er een gelijkaardig festival plaats op Thurn & Taxis.

Onder de naam BXL BeerFest verzamelen daar een 50-tal onafhankelijke brouwerijen uit elf landen. Zij komen er meer dan 200 bieren voorstellen aan het Brusselse publiek. Ook hier zijn het enkele actievelingen uit de Brusselse caféwereld die het festival op poten hebben gezet: de eigenaars van Moeder Lambic en bierrestaurant Nuetnigenough werken hiervoor samen met twee bloggers.

Festivalrestaurant
Brussel zelf is goed vertegenwoordigd op het bierfestival, want zowel Cantillon, En Stoemelings, Brussels Beer Project, Brasserie de la Senne, L’Ermitage en No Science tekenen present. Ook zijn er een tiental brouwerijen die de oceaan oversteken: zes Amerikaanse en vier Canadese biermakers hebben hun aanwezigheid bevestigd. Verder zullen er ambachtelijke brouwers uit onder andere Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk hun bieren aanprijzen.

Waar BXL BeerFest zich wel in onderscheidt, is de aandacht die het besteedt aan het culinaire aspect. Diverse foodtrucks zullen zorgen voor de betere festivalhap om het mogelijke teveel aan gerstenat op te vangen. Daarnaast is er ook een waar festivalrestaurant onder leiding van chef Dirk Myny van Les Brigittines, dat een aangepast beerpairing menu aanbiedt. Het eten daar wordt geselecteerd en bereid specifiek op maat van de aangeboden bieren. 

> BXL BeerFest. 26/08 & 27/08, 11.00 > 20.00, Thurn & Taxis, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
BRUZZ Magazine
deze week
  • 30 jaar Boterhammen in het park met Jari Demeulemeester
  • Brusselaars werken langer: 'Ik hou het vol tot ik sterf'
  • Op de markt in Anderlecht: 'Soms geven we het gewoon cadeau'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Maurice Louca surrenders to the maqam
  • Antoine Pierre partage ses hotspots
  • Back to the roots met Gorges Ocloo
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement