Afropolitan Festival in Bozar: 'Belangrijk om vrouwen in de kijker te zetten'

© Caroline Lessire
| Ayoko Mensah, medeprogrammator en coördinatrice van het festival.

Het Afropolitan Festival is terug in Brussel. Dat is een jaarlijks ontmoetingsplatform rond de Afropolitaanse kunstscène van Europa, vooral uit België en Afrika, in Bozar. Onder het thema ‘Women Power’ viert deze 5e editie de creatieve kracht van vrouwelijke Afrikaanse artiesten en artiesten van Afrikaanse afkomst. BRUZZ sprak met Ayoko Mensah, medeprogrammator en coördinatrice van het festival.

Ayoko Mensah is een Franse-Togolese. Zij is artistiek programmator aan het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel en cultuurdeskundige. Zij was al lange tijd een cultureel journalist en gespecialiseerd in de kunstscène van Afrika en zijn diaspora. Vandaag is ze een medeprogrammator en coördinator van het Afropolitaanse festival van Bozar, waarvan het festival het hoogtepunt is.

Wat heb je gepland voor deze Afropolitaanse editie?
Vooreerst is deze editie gericht op de vrouwelijk en haar creaties. De scène van Afrikaanse en Afro-afstammelinge artiesten is bijzonder levendig in België. Deze scène is heel dynamisch en interessant, maar ook meer en meer erkend. Het leek ons belangrijk om deze creativiteit en haar diversiteit te belichten. Dat is zowel een positieve culturele als sociale ontwikkeling.

fatou_diome_c_astrid_di_crollalanza-_bd.jpg
© Astrid di Crollalanza
| De Franse-Senegalese schrijfster Fatou Diome.

Zijn er evenementen die je absoluut niet wilt missen?
Voor mij zijn alle evenementen belangrijk, maar de tussenkomst van de Franse-Senegalese schrijfster Fatou Diome wil ik zeker niet missen. Ze is een uitstekend voorbeeld van vrouwelijke emancipatie. Er is ook de masterclass over vrouwen en de Congolese Rumba van Monique Mbeka Phoba. Dat zal voor de eerste keer in Bozar worden gepresenteerd. En dan heb je nog het uitzonderlijke concert van Asa, een Nigeriaanse zangeres. Ze zal ook haar nieuwe album voorstellen.

Maar er zijn ook nog andere activiteiten?
Er zijn ook diverse evenementen gepland, zoals workshops en performances door Jeny BSG. Ze is een Belgische danseres en choreografe van Congolese afkomst. Voor het Nederlandstalig publiek is er op zaterdagavond de stand-up comedian Soe Nsuki. Maar ook jonge getalenteerde slammers die zijn samengekomen in het project Next Outspoken Generation.

Hoe heb je de deelneemsters gekozen?
Enerzijds zijn er de keuzes van de Bozar-programmatoren, en anderzijds zijn er de keuzes van de partners van het festival. Ze stellen ons evenementen en artiesten voor. Dit is het geval met onze partner Erratum Fashion. Het is een merk gelanceerd door Siré Kaba. Ze zal de mode pop-up organiseren maar ook een filmvertoning met de Nigeriaanse regisseur Amarachi Nwosu.

Zijn er ook mannen betrokken bij dit festival?
Mannen zijn niet uitgesloten van dit festival (lacht). Er zijn immers films als 'Rumba Rules, New Genealogies' van Sammy Baloji, David Bernatchez en Kiripi Katembo Siku die zal worden vertoond. Maar dit jaar ligt de focus op vrouwen want de artistieke creatie door vrouwen is vele keren minder zichtbaar dan die door mannen. We vonden het interessant om ons op hen te concentreren.

Waarom is het voor je, als cultuurdeskundige, belangrijk om dit evenement te organiseren?
Het is belangrijk want het geeft een grote zichtbaarheid en waarde aan de creaties door vrouwen, en dit in een prestigieuze instelling zoals Bozar. Dit toont ook aan dat Bozar open staat voor andere scènes. Het zal ook verschillende soorten publiek in contact brengen met deze getalenteerde artiesten.

Het Afropolitan Festival vindt plaats nog tot 29 mei in Bozar.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?