Eirene Efstathiou op de barricades voor Griekenland

Dat Griekenland in staat van crisis verkeert, is ondertussen al langer bekend. Al een paar jaar bekogelen de media ons met beelden van protesterende Grieken die revolteren tegen de moordende besparingen die hun land in een wurggreep houden. De Griekse kunstenares Eirene Efstathiou gaat zich die beelden toe-eigenen. Bij Mot International toont ze een reeks schilderijen waarin ze zowel eigen foto’s als afbeeldingen uit de media verwerkt

Die voert ze uit als schilderijen op klein formaat. Ze brengt die schilderijtjes vervolgens samen in verschillende thematische clusters en gaat zo ook nieuwe lezingen oproepen.

Een van die reeksen heet bijvoorbeeld A Las Barricadas en bestaat uit vijf paneeltjes. Efstathiou brengt er onder andere beelden samen van betogers in een kat-en-muisspel met de oproerpolitie. In andere schilderijtjes zien we brandende wagens en een manifesterende massa die spandoeken en borden in de lucht houdt. De titel van Cease Fire geeft dan weer aan dat de stad in staat van oorlog verkeert. De kunstenares voert ook een reeks lithografieën uit op papier, vaak met een blauwe waas.

Legerkaart
Efstahtiou's werk is niet onaardig. En haar thema is brandend actueel. Maar het discours rond mediabeelden en de vertaling naar de schilderkunst kennen we ondertussen wel - en hebben we al eerder op meer beklijvende wijze gezien. Het werk dat ons het meest overtuigde is Appendix: A partial Map of Social Unrest in Athens.

Dat is een officiële legerkaart van Athene, die je, met witte handschoenen aan, moet openvouwen. Efstahtiou heeft die voorzien van een eigen legende - wat overigens illegaal is aangezien men niet mag tekenen op officiële staatsdocumenten. Zo geeft ze aan waar burgerslachtoffers vielen door politiegeweld tijdens protesten, barricades zijn opgesteld, wagens werden uitgebrand of immigranten het slachtoffer werden van racistisch geweld. Die ene kaart zegt in al haar eenvoud meer over het leed van de crisis en de sociale onrusten dan de vele herwerkte mediabeelden die ze ons hier voorschotelt - en heropwarmt.

Eirene Efstathiou
> 1/6, wo > za 11 > 18.00, MOTINTERNATIONAL, Vandenbrandenstraat 1, Brussel, 02-511.16.52, info@motinternational.com, www.motinternational.com

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • De Nieuwstraat lijkt het noorden kwijt
  • D'Ieteren zet al decennia in op nieuwe mobiliteit
  • Expert Daan Bauwens over de decriminalisering van sekswerk
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • CORE: de strijd om de festivalganger
  • Grace Ndiritu: l'art de la guérison
  • Kuna Maze: the global villager
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement