Mark Steinmetz: à la croisée des chemins

Na een deelname in de groepstentoonstelling Americana in november 2012, heeft de Amerikaanse fotograaf Mark Steinmetz nu de Box Galerie in Elsene helemaal voor zich alleen.

 À la croisée des chemins heet de tentoonstelling waarmee de galerie Steinmetz in onze contreien wil introduceren als een rasechte auteursfotograaf, in wiens werk de rijke Amerikaanse en Europese tradities elkaar ontmoeten.

Daar valt veel voor te zeggen. Het werk van Steinmetz, in New York geboren uit de relatie tussen een Franse moeder en een Nederlandse vader, borduurt voort op de Amerikaanse straatfotografie van Walker Evans, Helen Levitt en Garry Winogrand – met die laatste trok hij in de jaren 1980 als student even op. Maar ook de invloeden van Europese meesters als Henri Cartier-Bresson, André Kertész en Eugène Atget zijn voelbaar.

Sinds halverwege de jaren 1980 werkt Steinmetz in alle stilte en wars van alle trends aan een consistent oeuvre dat zich vooral laat kenmerken door een sterk narratief karakter. De beelden die hij gedurende achttien jaar maakte langs de wegen en in de randgebieden van het Amerikaanse zuiden brachten hem alsnog op de voorgrond nadat Nazraeli Press ze publiceerde in het even krachtige als ingetogen drieluik South Central (2006), South East (2008) en Greater Atlanta (2009).

Het merendeel van de foto's in Box Galerie is hieruit afkomstig. Aan de muur hangen landschappen waar een mysterieuze aantrekkingskracht van uitgaat naast portretten die baden in een subtiele sensualiteit. Hoewel hij zelf woont in de streek die hij afbeeldt, heeft Steinmetz iets van een verdwaalde buitenstaander. Een verzamelaar van vluchtige ontmoetingen, gebonden aan tijd, plaats noch oordeel. Van beelden waarin altijd wel iets aan de hand is, iets waarvan de onbestemdheid zich niet zomaar laat vangen. De ragfijne zwart-witprints, die met uitzondering van de grote formaten allemaal door de fotograaf zelf in zijn donkere kamer werden geproduceerd, zorgen bovendien voor een bijna tactiele beleving van het werk.

 

Mark Steinmetz: à la croisée des chemins

data: > 5/7, wo > za van 14 > 18.00

waar: BOX GALERIE, Maliestraat 88, Elsene, 02-537.95.55

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Cultuurhuizen maken een vuist
  • Ibrahim Ouassari van MolenGeek wordt bestuurder bij Proximus
  • Frédéric Van Malleghem (Cambio): 'Tegen auto zijn is beetje belachelijk'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Stripmuseum: 'We willen een draaischijf zijn in Belgische stripscene'
  • Chassol lâche son imagination débridée sur Bruxelles
  • Ichraf Nasri on Political Body II
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement