review

'Calamity': de jeugd van Calamity Jane

Onze score

In de mythologie rond het Wilde Westen (en dus het ontstaan van het moderne Noord-Amerika) kregen bitter weinig vrouwen een plek maar Calamity Jane telt wel voor drie. Met een rijke verbeelding en een paar historische bronnen concentreert een Franse animatiefilm voor een jong publiek zich liever op haar jeugdjaren.

Wanneer haar alleenstaande vader zich tijdens een konvooi naar het Westen kwetst, neemt de piepjonge Martha Jane Cannary alle mannentaken op zich. Dat is niet evident maar de onverschrokken, nieuwsgierige avonturierster geniet met volle teugen van al de vrijheden die haar seksegenoten worden ontzegd.

Regisseur Rémi Chayé beschikt niet over de budgetten om met de Japanse of Amerikaanse animatiestudio’s te concurreren en tracht dat op te vangen met een verzorgde tekenstijl, doordacht kleurgebruik en een origineel verhaal op kindermaat. Frankrijk is wat over-enthousiast maar het klopt dat Calamity niet onderdoet voor Chayé's vorige animatiefilm rond een jonge heldin: Tout en haut du monde. Dat is goed nieuws.

CALAMITY
FR, dir.: Rémi Chayé

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?