review

Film: Aquarius

Onze score

Moet er nog Brazilië zijn na het WK voetbal, de Olympische Spelen en het zikavirus? Jazeker. Aquarius van de voormalige filmcriticus Kleber Mendonça Filho is niet te versmaden cinema.

Het is een melancholisch, gelaagd, genuanceerd portret van een vrouw, van een tijd, van een land.

Sonia Braga verdient een prijzenregen voor haar fenomenale vertolking van de onvergetelijke Clara. Deze rijke weduwe en gepensioneerde muziekcriticus is de enige in het flatgebouw die haar appartement weigert te verkopen aan een bouwpromotor die er een wolkenkrabber wil oprichten. Waarom zou ze ook? Het uitzicht op de kust is al even onbetaalbaar als alle met de woonst verweven herinneringen aan het leven dat voorbijgegaan is.

De bouwbaron probeert haar weg te pesten – wild kapitalisme op zijn lelijkst – maar Clara is een vrouw op haar schoonst. Verstandig, doorgewinterd, ongehoorzaam en een tikje geil. Dat ze ook donkere kantjes heeft, maakt de ontmoeting alleen maar indringender.

AQUARIUS
BR, 2016, dir.: Kleber Mendonça Filho, act.: Sonia Braga, Maeve Jinkin, 142 min.
 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Vakantie in eigen stad: 40+ staycation tips
  • Openluchtzwembaden: 4 tips voor verkoeling
  • Wandelen langs de Vijvers
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement