Film: Contagion

Een geveinsde hoestbui volstaat straks om te achterhalen wie de nieuwe Steven Soderbergh al heeft gezien: wie een halve meter opwipt van het verschieten, met name.

Een tekst in het beeld vermeldt het aantal verstreken dagen sinds de uitbraak van een dodelijk virus. Van elke stad die bij het verhaal betrokken wordt, krijgen we het aantal inwoners te zien zodat we goed beseffen hoeveel mensenlevens op het spel staan.

Niettemin lijkt Contagion ons evenveel thriller als denkoefening. Wat als er eens iets varkensgriepachtig de wereld rondgaat dat wél massagraven vult? Een schets van zo'n worstcasescenario vergt een pak uiteenlopende personages. Die worden bijna allemaal vertolkt door bekende acteurs. Hun bekendheid beschermt hen niet tegen een vroege dood. We zijn amper een kwartier ver of Gwyneth Paltrow mag haar zwanenzang al hoesten en stuiptrekken.

Wie veel spanning en actie en te overwinnen slechteriken verwacht, komt bedrogen uit. De verschillende overheidsinstanties, dokters en onderzoekers doen heldhaftig hun best. Bijna een even grote smeerlapperij als het virus zelf is de door sommigen aangezwengelde paniek die uitbreekt. Beangstigender dan de snelheid waarmee het virus rondgaat is de snelheid waarmee onze altijd maar versnellende samenleving in elkaar stort wanneer een meerderheid overschakelt op een ieder voor zichfilosofie. Kuch, kuch.

zalen: Kinepolis, UGC Gulden Vlies

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Sylvie Kreusch op eigen kracht
  • Dieudo Hamadi: le cinéma made in Congo
  • Ophélie Mac against black stereotypes
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement