Film: Les lignes de Wellington

Waterloo zat er aan te komen. Wellington was de grote strateeg Napoleon al eens te slim af geweest. In 1810 vallen de Fransen onder leiding van maarschalk Masséna Portugal binnen.

Wellington past de tactiek van de verschroeide aarde toe: trekt zich met de Britse troepen terug achter de Linies van Torres Vedras, een reeks forten die hij ten Noorden van Lissabon had laten aanleggen. En de soldaten van Napoleon maar stappen en stappen.

John Malkovich speelt Wellington. Melvil Poupaud is Masséna. Verder herkennen we Catherine Deneuve, Isabelle Huppert en Michel Piccoli. De grote namen spelen evenwel niet de personages die bijblijven. Ik onthou de jonge Engelse die een officier versieren wel, u misschien de melancholische militair die een weduwe troost of de gewonde deserteur. Er is keuze te over.

De bittere militaire campagne - zijn er anderen? - grijpt in op de levens van een veelheid aan mensen, lafaards en helden, profiteurs en nobelen. Samen vormen ze het grote verhaal.

Weinig fantasietjes
Regisseur Valeria Sarmiento veroorlooft zich weinig fantasietjes. Haar stijl is klassiek, tegen schone beelden en elegantie heeft ze geen bezwaar. Haar mozaïek is fraai uitgebalanceerd maar net iets te weinig meeslepend en avontuurlijk om Jan en alleman aan te bevelen. Ongetwijfeld was het een wijze beslissing om niet slaafs de stijl en de methodes kopiëren van de man van wie ze het project erfde.

Er is maar één Raúl Ruiz. Sarmiento was getrouwd met de Chileense meester-verteller die vorig jaar overleed en hielp hem zijn wilde ideeën tot een goed einde te brengen. En toch knaagt het een beetje. Les lignes de Wellington dwingt respect af maar kon gezien de ambities en de lange speelduur een tikkeltje Wellingtoniaanse of Ruiziaanse branie goed gebruiken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • The show must go on, but not this week
  • Le coronavirus paralyse Bruxelles
  • Cultuurhuizen sluiten tijdelijk de deuren
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement