Film: The Neon Demon

Onze score

Met The neon demon volhardt Nicolas Winding Refn in de boosheid en de schoonheid. Het is een nog mooiere, vreemdere, wredere film dan Pusher, Drive en Only God forgives.

Een snuif Russ Meyer (Beyond the valley of the dolls), twee snuiven David Lynch (Mulholland Drive), drie snuiven Dario Argento (Suspiria) en vooral heel veel onversneden Nicolas Winding Refn: met The neon demon daagt NWR de toeschouwer uit om even te slaapwandelen in een net zo fascinerende als verwerpelijke tussenwereld. Schoonheid is er niet alles, schoonheid is er het enige. Met alle gevolgen van dien.

Het verhaal is eeuwenoud en overbekend. Een zestienjarige maagd weet hoe fabelachtig mooi ze is en neemt haar intrek in Los Angeles om het te maken als model. Elle Fanning zet Refns bizarre alter ego heel intrigerend neer. Een hele industrie stort zich op haar verbluffende schoonheid. Rivalen deinzen achteruit voor zoveel puurheid en natuurlijke perfectie. Lang kan het mooie liedje niet duren. Daar is de demon van neon, de dictatuur van de schoonheid, te machtig voor, en zijn het vampirisme en kannibalisme te inherent aan het modewereldje. Lijken worden seksobjecten, schoonheden monsters. Het idee is belangrijker dan de plot.NWR leeft zich niet uit in het verhaal, maar in de uitbeelding van het soort van wereld die alleen in film kan bestaan. Een extreem gestileerde, onuitgegeven maar hoogst bezwerende mix van een vreemde werkelijkheid (de modewereld), haar duistere fantasieën, ijskoude weerspiegelingen van het almaar aanzwellende narcisme en de wrede waarheid van sprookjes. Het verhaal vertraagt tot het helemaal stilstaat. Op het einde gaapt de leegte en je kan je vrijwel onmiddellijk afvragen of NWR niet te gretig provoceert en te vlot flirt met het oppervlakkige en potsierlijke. Maar je beleeft wel iets bijzonders. Je komt twee uur lang ogen en oren (de electro-score van Cliff Martinez!) te kort. Duivels mooi en verdorven. Te nemen of te laten.

THE NEON DEMON
DK, FR, US, 2016, dir.: Nicolas Winding Refn, act.: Elle Fanning, Jena Malone, Keanu Reeves, 117 min.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Alexia Bertrand (MR) en Sven Gatz (Open VLD) fileren de Brusselse begroting
  • Hoe de postbode een pakjesbezorger werd
  • Zes wijken die autoluw worden doorgelicht
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Front 242: 'We doen het voor de fans'
  • Festival Cinémaned: la jeunesse Égyptienne vue par Ayten Amin
  • Sol Lewitt: Brussels art students recreate wall paintings
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement