review

Instinct: wrange psychologische thriller

Onze score

Met Instinct maakte de Nederlandse theateractrice Halina Reijn een sobere, bewust wat wrange psychologische thriller die vatbaar is voor verschillende interpretaties.


Een Nederlandse terbeschikkingstellingskliniek overweegt Idris vrij te laten, een gewelddadige verkrachter. Alleen de hoogopgeleide, ambitieuze Nicoline vertrouwt het zaakje niet. Tegelijk voelt ze zich aangetrokken tot hem. Ook zij overschrijdt de grenzen. Tussen beide beschadigde mensen die elkaar in de beschadiging vinden, ontspint zich een provocerend, gevaarlijk kat-en-muisspel.

Met een bescheiden budget maakte de Nederlandse theateractrice Halina Reijn een sobere, bewust wat wrange psychologische thriller die vatbaar is voor verschillende interpretaties. Ze laat de seksuele spanning oplopen zonder ook maar een blote tepel te laten zien. Het mannelijk lichaam wordt wel geobjectiveerd.

Ze voorziet in haar geslaagde regiedebuut veel ruimte voor een knetterend acteerduel. Marwan Kenzari speelde eerder dit jaar booswicht Jafar in de Disney-hit Aladdin. Carice van Houten nam na vele jaren afscheid van Melisandre, de Rode Priesteres in Game of Thrones. Ze beelden de complexe, duistere driften van hun destructieve personages uit zonder te overdrijven. Hier is dat de juiste keuze.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?