Openluchtcinema kleurt je zomer

Niels Ruëll
© BRUZZ
01/07/2020

Daar is de zomer van de openluchtcinema! Tegen een leuke film zegt niemand nee en het vakantiegevoel komt snel als je midden in de stad in goed gezelschap onder de sterren naar de sterren tuurt. “Een film is altijd een beetje reizen.”

GROOTSTE SCHERM
Tegelijk genieten van een film, de zomer, de stad, het gezelschap en de sterren aan de hemel: openlucht-cinema spreekt tot de verbeelding en vrolijkt bijgevolg al jaren de Brusselse zomers op.
Dit vreemde jaar is er meer openluchtcinema dan ooit. Voor het grootste deel is dat op het conto te schrijven van een nieuw, opvallend, grootschalig evenement: Movie Drive. Vanaf vrijdag verandert de enorme parking van Thurn & Taxis in een heuse drive-inbioscoop. Zo'n echte waar je met de auto naartoe moet. Per auto betaal je 25 euro, ongeacht het aantal inzittenden. Er is plaats voor vierhonderd auto's. Maar ook zonder wagen kan je naar de drive-in: voetgangers krijgen een klapstoel en betalen 10 euro per persoon.

Tot eind september worden er elke dag minstens twee films vertoond. Op het menu staat een waaier aan bekende filmtitels van vroeger en nu, netjes verspreid over verschillende genres. Denk aan de pretentieloze actieprent John Wick, de discomusical Grease, de horrorfilm Get out, het superschurkenspektakel Joker of de Koreaanse Oscar-winnaar Parasite.

1675 parasite

De Koreaanse Oscar-winnaar Parasite vanuit je auto bij Movie Drive.

Movie Drive is een organisatie van het evenementenbureau Beegroupe. “Normaal organiseren we een achttal grote evenementen per jaar, zoals de Roller Bike Parade en de Brussels Fashion Days,” vertelt Vanessa Cicero. “Door de coronacrisis hebben we veel moeten uitstellen. Massa-evenementen zijn deze zomer verboden, dus hebben we nagedacht over wat we wel konden doen. Met een drive-inbioscoop geven we de Brusselaars de kans om deze zomer – in alle veiligheid, want in hun eigen auto – uit hun kot te komen en zich te goed te doen aan een culturele zuurstofbom.”

De drive-inbioscoop zou de grootste van Europa zijn. “Het ledscherm is 336 vierkante meter groot. Als dat cijfer je niets zegt: dat zijn twee tennisvelden. Het monumentale draagt volgens ons bij tot een buitengewone ervaring.”

Het ledscherm van Movie Drive is 336 vierkante meter groot. Als dat cijfer je niets zegt: dat zijn twee tennisvelden.

Vanessa Cicero, evenementenbureau Beegroupe

FILM IN DE BUURT
Diametraal daartegenover staat Bruxelles fait son cinéma, een zomerevenement dat al twintig jaar meegaat en op de buurtpleinen in de verschillende gemeenten een film vertoont met de expliciete bedoeling om sociale cohesie te versterken. Dit jaar staan onder meer de Jack London-adaptatie Martin Eden en het Egyptische sprookje Yomeddine op het programma.

“We hebben even getwijfeld of we niet moesten uitwijken naar augustus. Maar de gemeenten drongen aan op onze normale periode in juli. Hun inwoners hebben al zo lang binnen moeten zitten en verre vakanties zitten er niet in. Dus een gratis culturele activiteit is zeer welgekomen,” zegt Joseph Coché van het organiserende Libération Films.

Yomeddine

Yomeddine, een Egyptische sprookje op een Brussels pleintje.

De toegang is gratis maar niet vrij. Er wordt uitgeweken naar plekken die afgesloten kunnen worden, en reserveren is verplicht. Er wordt slechts een honderdtal mensen toegelaten in plaats van de gebruikelijke drie- tot zeshonderd en er is geen bar en mogelijk ook geen toilet. Het dragen van een mondmasker wordt sterk aangeraden. Maar de maatregelen temperen het enthousiasme niet. “We maakten de data en de locaties op onze website en Facebook-pagina bekend en tot onze verbazing waren twee dagen later al meerdere vertoningen volzet. Ondertussen zijn we zo goed als in elke gemeente volgeboekt. Ik vrees dat we heel wat Brusselaars moeten teleurstellen.”

Wie nog geen kaartje heeft, hoeft nog niet meteen te wanhopen: er waren bij het ter perse gaan nog plaatsen voor de actiethriller Le chant du loup en de tragikomedie La lutte des classes.

Grote reizen zijn dit jaar niet mogelijk. Maar een film is altijd een beetje reizen. En dat zonder dat je er Brussel voor moet verlaten. Ideaal voor een staycation.

Thibaut Quirynen, Kinopen Air


GRATIS EN GERIEFLIJK
In Elsene is het deze zomer acht keer filmfeest. Kinograph, de organisatie achter de pop-upbioscoop Kinopen Air in de oude rijkswachtkazerne in Elsene, mag de velodroom van SeeU gebruiken. Ook hier wordt met een reservatiesysteem gewerkt. “Maar als het niet volzet is, raak je ook de avond zelf nog binnen. We hebben plaats voor 200 mensen,” zegt Thibaut Quirynen.

Elke week wordt een nieuw thema aangesneden. Musicals bijten de spits af. De vrolijk makende bijna-Oscar-winnaar La La Land opent het seizoen op 9 juli. De uitkomst van een onlinepoll bepaalt welke muziekfilm 's anderendaags wordt vertoond: Love & Mercy, Almost Famous of Grease. Eind juli moeten twee Belgische films voor ambiance zorgen: de Vlaamse instantklassieker De helaasheid der dingen van Felix Van Groeningen en het bloedmooie, splinternieuwe Adoration van Fabrice Du Welz.

Helaasheidderdingen

De Helaasheid der dingen: te (her-)ontdekken in je blote bast bij Kinopen Air.

Inkomgeld hoeft niet betaald. “De charme van openluchtcinema schuilt in de ontspannen sfeer, het samenzijn met vrienden, iets drinken en samen genieten van een luchtige maar goeie film. Grote reizen en muziekfestivals zijn dit jaar niet mogelijk. Wie zin heeft om even aan de sleur van de dag te ontsnappen, moet bij ons zijn. Een film is altijd een beetje reizen. En dat zonder dat je er Brussel voor moet verlaten. Ideaal voor een staycation.”


SPOTS OP BERLIJN
“Deze zomer smeekt gewoon om openluchtvertoningen,” zegt Frédéric Cornet, de directeur van Cinema Galeries. “Het is de ideale manier om mensen die een fobie hebben opgelopen voor afgesloten zalen toch films voor te schotelen op een groot scherm. Buiten kan je de stoelen ook veel makkelijker plaatsen zoals je wilt: per bubbel en op afstand van elkaar.”

Lola Rennt

L'Heure d'été laat Lola nog eens lekker door Berlijn rennen.

Zoals elk jaar organiseert de bioscoop L'Heure d'été, een zomerfestival met een indoor- en outdoorgedeelte, opgehangen aan een wereldstad. Dit jaar is het een wereldstad met erg veel geschiedenis en cultuur: Berlijn. “De Duitse hoofdstad is ook op het gebied van film een ware starlet. In de openlucht vertonen we onder meer Lola rennt van Tom Tykwer, Victoria van Sebastian Schipper en Der Himmel über Berlin van Wim Wenders. Het fijne aan onze gratis openluchtvertoningen is dat we een brede waaier aan mensen bereiken, die zelden op het idee komen om een arthousefilm te bekijken.”

In samenwerking met de Stad Brussel, het Gewest en het Brusselse Goethe-Institut worden openluchtvertoningen georganiseerd in het Warandepark, Laken, het Peter Benoitplein en de Ambiorixsquare. De locaties worden telkens afgesloten en ook hier moet je op voorhand plaatsen reserveren.

Movie Drive, 3/7 > 30/9, Thurn & Taxis

Bruxelles fait son cinéma, 9 > 18/7, verschillende locaties

Kinopen Air, 9/7 > 21/8, SeeU

Heure d'été, 29/7 > 22/8, Cinema Galeries + verschillende locaties

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni