review

'Sunset': een onderdompelende cinematografische ervaring

Onze score

Van het verhaal van Sunset begrijp je evenveel als van een nachtmerrie die beslag legt op je weinige uren slaap tijdens een broeierige zomernacht. Dat is frustrerend, maar niet belangrijk.

De jonge Írisz – de erg intrigerende Juli Jakab – zoekt het Boedapest van 1913 op met de koortsige drang om enkele mysteries op te helderen. Welke sinistere krachten veroorzaakten de brand die jaren eerder haar joodse ouders doodde en wat bekokstooft de sinistere man die hun gerenommeerde hoedenwinkel verder uitbouwde? Waar is haar van allerlei onheil beschuldigde broer?

Nooit krijgt zij of de kijker zicht op de complotten, moorden, aanslagen en revolutionaire sfeer die Boedapest beheersen, maar het klimaat is zo verschroeiend en onheilszwanger dat het niet verbaast dat even later de Eerste Wereldoorlog zal uitbreken die van het Oostenrijks-Hongaarse rijk geschiedenis maakt.

Verhaal én geschiedenisles zijn ondergeschikt aan de onderdompelende ervaring die regisseur László Nemes creëert met cinematografische middelen. U kent de Hongaar van Son of Saul. Die bijzonder benauwende, overweldigende film over een individu in het concentratiekamp van Auschwitz was duidelijk geen toevalstreffer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?