Tunesisch filmfestival heeft band met Brussel

© JCC Tunisie

Het Carthage Film Days Festival werd gehouden in Tunis van 26 oktober tot 2 november, onder de postume leiding van de Tunesische producent Néjib Ayed, die afgelopen zomer stierf tijdens de voorbereidingen voor het evenement. Zijn zoon Ahmed, die reeds twaalf jaar in Brussel is gevestigd, roept de sterke banden op die hij heeft opgebouwd met de Belgische cinema.

De dertigjarige Ahmed Ayed woont sinds 2007 in België, toen hij zijn acteerstudies begon aan het Institute of Broadcasting Arts (IAD) in Louvain-la-Neuve. Gevestigd in Brussel, creëerde hij de theatercollectieven Arbatache en Illicium.

Ahmed Ayed nam als cabaretier en jonge filmmaker deel aan deze dertigste sessie van de Carthage Film Days (CGC). Zijn vader, Néjib Ayed, heeft de laatste drie edities van de CGC's georganiseerd, van 2017 tot 2019.

"Toen ik klein was, was mijn vader de baas van een kunststoffabriek, de eerste opende in Tunesië, in Sousse. waar we woonden, mijn moeder had de leiding over het gemeentelijk theater van de stad en creëerde verschillende festivals van muziek, theater, bioscoop ... Ik realiseerde me pas later dat mijn vader geïnteresseerd was in de zevende kunst.", herinnert Ahmed Ayed zich. "Mijn vader ging elk jaar naar het filmfestival in Bergen. Hij was dol op België en vooral op Belgisch bier", voegt Ayed toe.

De langspeelfilm van de Belgisch-Tunesische regisseur Hinde Boujemaa, "Noura rêve", heeft de filmprijs Tanit d'or in de wacht gesleept op het festival. De hoofdrolspeelster, de Tunesische ster Hend Sabri, werd bekroond als beste actrice.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?