interview

Alogte Oho, trotse ambassadeur van Frafra-gospel

Alogte Oho is pas begonnen aan zijn eerste Europese tournee en we zijn al betoverd door de 'Frafra-gospel' die hij meebrengt uit Ghana. Geestdriftig begeleid door zijn Sounds of Joy wil hij ook ons spiritueel empoweren.

“Het was echt fantastisch,” horen we Alogte Oho (midden op de foto) zeggen aan de andere kant van een wat krakkemikkige WhatsApp-verbinding. Hij bevindt zich in Porto, waar hij met zijn orkestleden aan het nagenieten is van hun showcase op Womex, 's werelds grootste muziekbeurs voor global music. “We hadden hier vorig jaar al moeten spelen, maar toen hebben we op de valreep een (eveneens geweldige, op YouTube terug te vinden, red.) virtuele showcase vanuit Ghana gedaan. Door de lockdown hebben we veel concerten moeten uitstellen, maar nu kan ik me eindelijk een trotse ambassadeur voelen van de Frafra-gospel, die vooralsnog alleen populair is in mijn thuisland, vooral in het noorden dan, waar ik vandaan kom. Met de huidige tournee willen we het internationaal lanceren.”

Het is de eerste keer dat hij zo lang onderweg is met zijn band. “We komen allemaal uit verschillende plaatsen in Ghana, maar nu vormen we ook een team,” zegt Pitches, de trompettist van het achtkoppige gezelschap dat met vintage keyboards, strakke koperblazers, drums, percussie en een bezield dameskoortje een heerlijk gammele mix van gospel, folk en reggae brengt. “We leren alvast veel van elkaar. Zo spreek ik normaal Twi, samen met Engels de lingua franca in Ghana, maar hier leer ik dus ook wat Frafra, de taal waarin Alogte zingt en die alleen in Noord-Ghana gesproken wordt.”

De gospelzanger groeide op in de savanne rond Namoo, het dorp waar zijn vader vandaan kwam en waar hij op zijn twaalfde begon te zingen in het kerkkoor waarmee hij zijn eerste opnames zou maken. Later verhuisde hij naar Bolgatanga, nog dichter tegen de grens met Burkina Faso, dat beschouwd wordt als de hoofdstad van de Frafra.

MOTORONGELUK
Op een bepaald moment hing zowel Oho's leven als zijn muzikale loopbaan aan een zijden draadje. Na een bijna fataal verkeersongeluk moest hij zes maanden revalideren. Daarvan brengt hij verslag uit in zijn bekendste song 'Mam yinne wa' ('God, you love me so'), dat een hit werd in Ghana. “Op 20 oktober 2011 werd ik met mijn motorfiets aangereden door een auto. Tijdens mijn herstel schreef ik de song waarin ik niet alleen God dank omdat hij me gered heeft, maar die dus ook mijn carrière op een nieuw spoor bracht.” De Duitse producer Max Weissenfeldt, ook bekend van zijn werk met Jimi Tenor, hoorde het nummer toevallig en nodigde Oho meteen uit voor een opname. “Max heeft me zowel artistiek als qua discipline veel bijgebracht. Hij koppelde mijn Frafra-gospel aan muzikanten uit zuidelijk Ghana, en zo ontstond onze sound.”

Via zijn muziek wil Oho niet alleen iets meegeven over het leven, maar ook onze band met het spirituele herstellen. “In 'Allema timba' zing ik: 'Lord, laat me mijn vijanden kennen en ik zal mezelf ontdekken.' Tegelijk vind ik The Sounds of Joy de perfecte naam voor mijn orkest, want ik hoop vooral dat luisteraars veel vreugde putten uit ons samenspel.”

ALOGTE OHO & HIS SOUNDS OF JOY
10/11, 20.00, VK, www.vaartkapoen.be

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?