Belgisch filmcomponist Frédéric Devreese overleden

Frédéric Devreese overleed vannacht op 91-jarige leeftijd.

Vannacht is Frédéric Devreese, die vooral bekend was om zijn filmmuziek, op 91-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Vorig jaar ontving hij nog een lifetime-achievement award voor zijn muzikaal oeuvre.

Devreese is geboren in Amsterdam in een muzikale familie en studeerde aan het Brussels conservatorium. In 1949 won hij de compositieprijs van het internationaal pianoconcours van Oostende en werd hij in ons land bekend. De componist vervolgde zijn studies in Rome en Wenen. Na zijn terugkeer naar België in 1958 werkte hij als televisierealisator voor de toenmalige BRT. Hierna gaf Devreese zelf ook les als dirigent aan het RITCS.

De dirigent wordt vaak omschreven als “een van de allereerste Vlaamse filmcomponisten.” Met filmmuziek voor onder andere André Delvaux en Hugo Claus genoot Devreese een internationale bekendheid. Hij won verschillende prijzen, zoals onder andere de Klara carrièreprijs die hij in 2006 mocht ontvangen. Vorig jaar bracht het Brussels Philharmonic nog een van zijn stukken in het Flageygebouw voor de viering van zijn negentigste verjaardag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?