Europalia Romania opent in de Brigittinenkerk

Vanavond trapt Europalia Romania zijn muzikale luik op gang in de Brigittinenkerk. De Belgische elektronicamuzikant Milan W. laat zijn klankwereld samensmelten met The Tulnic Ensemble of Avram Iancu.

Milan W(armoeskerken) kan je kennen van zijn impressionistische, jazzy gitaarpartijen bij Flying Horseman en Condor Gruppe. Tegenwoordig bedenkt hij onder de verhullende naam Milan W. knetterende elektronische soundscapes, die hij uitbrengt bij thuishaven voor avontuurlijke elektronica Ekster, waaronder zijn recente album Envelope.

Voor Europalia reisde Milan W. afgelopen mei naar het dorpje Avram Iancu in de bergen van Transsylvanië. Hij dompelde zich er in samenwerking met het Roemeense muziekmagazine The Attic tien dagen lang onder in de muziek van de tulnic, een traditioneel blaasinstrument van drie meter lang dat zich ergens in het spectrum bevindt tussen de alpenhoorn en de didgeridoo. Op het instrument werd al in de middeleeuwen gespeeld en het werd ooit gebruikt om te waarschuwen bij gevaar in de bergen of om schapen samen te drijven. Composities werden nooit neergeschreven, opnames zijn schaars.

Milan W. schreef zelf een stuk en nam het op met de tulnicărese, de vrouwelijke bespelers van de tulnic. Een uitgebreid verslag van hoe hij een stukje Roemeense muzikale traditie het heden intrekt, lees je hier. In Brussel treden Milan W. & The Tulnic Ensemble of Avram Iancu aan in de Brigittinenkerk, de perfecte locatie voor deze unieke samenwerking. Later op de avond kan u de benen losgooien met de oosterse pop van Raze de Soare en de beats van dj, muzikale avonturier en hoofdredacteur van The Attic Dragos Rusu en Bogman, de Roemeense Lefto.

Europalia Romania programmeert nog tot januari 2020 een karrenvracht aan Roemeense muziek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?