Rapper Froze schrijft brieven uit Brussel

© Jonas Lampens

Je spoelt aan in Brussel en je wilt wat: rapper-schrijver Fritz Tavernier alias Froze vertelt zijn verhaal. Dat doet hij met songs en met audiovisuele brieven, waarvan je de eerste in première hier kan bekijken.

“Elke maand post ik een nieuwe brief en een nummer, en dat vier maanden lang,” vertelt Fritz ‘Froze’ Tavernier. Aan zijn vree wijze accent is te horen dat hij niet van Brussel is, maar van Gent. “Drie jaar geleden ben ik van Gent naar hier verhuisd. Er liepen een paar breuklijnen door mijn leven. Mijn relatie was stukgelopen en ik was uit het hiphopcollectief Rauw en Onbesproken gestapt omdat ik het solo wilde proberen. Dit was het moment.”

“Brieven uit Brussel. Over koffiegruis, foto’s aan de muur en claxonnerende auto’s,” heft Froze zijn eerste brief aan. Zijn schrijfsels vertalen de emoties die vrijkwamen bij de verhuis naar een nieuw oord, de gonzende metropool die Brussel heet. Het vertrek, het opbouwen van een nieuwe vriendengroep, het beitelen van een artistiek pad, de nostalgie naar vroeger. “Toen ik hier pas kwam wonen, schreef ik af en toe spontane brieven naar het thuisfront, om hen op de hoogte te houden. Daar kreeg ik zulke fijne reacties op, dat ik dat schrijven wilde uitdiepen. Het is mijn droom om ooit eens een boek te schrijven. Maar ik moet eerst die eerste zin hebben, het soort zin waardoor je de rest van het boek wilt verslinden.”

De brieven van Froze zijn niet zomaar brieven, maar audiovisuele kortverhalen, want er hoort telkens een clip bij. “Ik heb dyslexie. Ik lees niet zo makkelijk, maar ik luister wel heel graag naar podcasts. Podcasts met een videoclip erbij kom je dan weer zelden tegen. Dus leek het me een zot idee om daarmee aan te slag te gaan. Een vriend van mij, Tibo Van Speybroeck, filmt, de montage doe ik zelf.”

Het moet gezegd, het resultaat is poëtisch en drukt de sfeer van weemoed en avontuur uit, van dromen en verlangen goed uit. Maar in de eerste plaats blijft Froze ook muzikant. Muziekmaken doet hij al een tijdje. In 2016 was hij een opgemerkte kandidaat in De Nieuwe Lichting van Studio Brussel en hij bracht eerder al de ep Desalniettemin en de mixtape Ottosessies uit. Nu werkt hij aan een nieuwe plaat, die er in 2020 zou moeten liggen. Zijn eerste single heet ‘Witte wolke’, Nederlandstalige hiphop over de kracht van het dromen. “Ik wil de beste rapper van België zijn en ik ga niet stoppen tot ik die level bereik en elke clip op een film van Wes Anderson lijkt,” klopt hij zichzelf in het liedje op de borst. “Ik werk hard, ik schrijf enorm veel,” zegt Froze. “Ik hoop echt dat mensen van het resultaat genieten.”

Buiten de vier brieven uit Brussel brengt Froze ook vier singles uit, waarvan ‘Witte wolke’ de eerste is, verder zal hij ook vier live-sessies doen met Joppe Tanghe op gitaar, Emile Ryckebusch op keys en Tom Leyman op percussie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?