Afropean+: Afrikaanse diaspora in het Europees cultureel landschap

Met Afropean+ wil Bozar de culturele waarde van de Afrikaanse migratie in Europa in de kijker zetten via tentoonstellingen, documentaires, lezingen, debatten, animaties en uiteraard veel muziek. Het festival kadert in de lancering van het Europese jaar voor de ontwikkeling.

Twee tentoonstellingen zijn al sinds december de bezichtigen. Continuum of Repair: the Light of Jacob’s Ladder is een installatie waarmee de Frans-Algerijnse kunstenaar Kader Attia naar de betekenis van antropologie, politiek en wetenschap zoekt. Timbuktu Renaissance laat de bezoekers manuscripten van grote culturele waarde uit Timbuktu (Noord-Mali) ontdekken, met beelden en geluiden uit het Timboektoe van vandaag om de tijdloosheid van het erfgoed te onderstrepen.

Op 17 januari krijgt men verschillende films en documentaires te zien, inclusief animatiefilms voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Er zijn lezingen, onder meer de lancering van de strip Paul Panda Farnana, een vergeten leven over een van de eerste Congolezen die in België kon studeren en een vurig pleitbezorger was voor de rechten van zijn volk. De hele namiddag zijn er debatten, onder meer over cultuur en onderneming in de Afropeaanse sfeer en over de rol van de Afropeaanse vrouw. Tussendoor kun je ook een kijkje werpen op de creatieve markt, deelnemen aan workshops voor kinderen en proeven van de Afrikaanse keuken.

Een heleboel activiteiten, en toch zijn we nog niet bij het kroonjuweel van Afropean+: de muziek. Top of the bill is het enfant terrible van de Ivoriaanse reggae Alpha Blondy, die opkomt voor de rechten van de zwaksten en niet bang is om daarbij tegen de schenen te stampen. Met de griot Sékouba ‘Bambino’ Diabaté gaan we naar buurland Guinee. Bambino verrijkt de traditionele West-Afrikaanse muziek met Afro-Cubaanse conga’s, harmonica of de flow van de Franse rapper Disiz la Peste. Verder krijgt Congolisation een plaats op Afropean+.

Met dit project wil de Belgisch-Congolese rapper Pitcho de diversiteit van de Congolese diaspora in de kijker zetten. Op het programma staat een talentenshow met jonge Belgische artiesten die uit Afrika zijn ingeweken, een concert van Nzimbu (zie interview hiernaast) en van Pegguy Tabu die een moderne wending geeft aan het oeuvre van zijn vader, de beroemde Congolese zanger Tabu Ley Rochereau.

 

Afropean+
17/1, 10 > 2.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

BRUZZ Magazine
deze week
  • Marc Noppen (UZ Brussel): 'Zorgpersoneel vraagt niet alleen beter loon.'
  • Minister Dalle: 'Ik heb op tafel geklopt voor Brussel'
  • Big City: wat is het verhaal achter het gebouw van Parking Panorama?
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Lefto: 'Zonder de Vlamingen zou onze stad toch anders zijn'
  • Movie lovers unite! Our film reviews are back
  • London poet Jay Bernard, now in residency at Passa Porta
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement