Debuut-CD Brussels Vocal Project: ‘Alles ten dienste van de stem’

brussels vocal project 05 c jos l kneapen brussels vocal project 05 c jos l kneapen

Met de debuut-cd ‘The Art Of Love’ levert het Brussels Vocal Project een uiterst origineel visitekaartje af. Tien composities speciaal geschreven voor dit sextet door gekende Belgische jazzcomponisten worden volledig a capella uitgevoerd.

Bariton François Vaiana en alt Elsa Grégoire liepen al een tijdje rond met het idee om een zuiver vocaal album te maken rond een centraal thema. De keuze viel al snel op The Art Of Love, een nummer van de in 2008 overleden gitarist-componist Pierre Van Dormael met een tekst van David Linx. Ze waagden hun kans en vroegen aan een aantal componisten die een nauwe band hadden met Van Dormael om speciaal voor hen een nieuw stuk te schrijven. Hun enthousiasme werkte aanstekelijk want al snel volgden de eerste reacties. Ondertussen hadden François en Elsa ook alt Anu Junnonen weten te overtuigen en betrokken ze er eveneens nog Frédérike Borsarello-Trésallet (sopraan), Jonas Cole (tenor) en Gilles Wiernik (bas) bij. Anu Junnonen en François Vaiana vertellen hoe het uiteindelijk tot de cd kwam.

Kregen jullie extra achtergrondinfo van de componisten vooraleer jullie teksten begonnen te schrijven?
Anu Junnonen: “Het enige wat wij meegaven was de rode draad, The Art Of Love. Het waren dus spannende momenten telkens er een nieuwe inzending binnenkwam. Sommigen voegden er inderdaad wat uitleg bij, anderen lieten het ons eerst zelf uitzoeken. Vorige zomer organiseerden we dan een weeklange residentie waarbij we samen met een aantal van hen het repertoire verder uitwerkten. Dat was leerrijk want elkeen had een bijna totaal andere aanpak die varieerde van zeer concrete richtlijnen tot zuiver filosofische ideeën. Diederik Wissels, Pirly Zurstrassen, Fabrizio Cassol, Nathalie Loriers, Fabian Fiorini en Serge Lazarevich hebben elk hun persoonlijkheid. Bovendien zijn zij instrumentalisten die in dit geval wel wisten dat er teksten zouden toegevoegd worden maar het bleef een hele uitdaging om alles tot een goedklinkend geheel te laten samensmelten. We hadden gelukkig veel hulp van David Linx die van meet af aan in ons geloofde. Ook Pierre Vaiana was een belangrijke steunpilaar, zowel in de studio als voor de praktische kant.”

Opvallend is dat het bijna allemaal lange nummers zijn.
Junnonen: “Dan moet je live eens komen luisteren! Fiorini’s compositie bijvoorbeeld, waar ik de tekst voor schreef, is opgevat als een uitgesponnen mythisch verhaal zoals in de Scandinavische folk. Voor alle duidelijkheid, we brengen geen pop of doo wop met glitter en choreografie. Wie van a capella houdt, wil meestal een herkenbare melodie horen. Bij ons staat echter alles ten dienste van de stem als stem. We gaan ook geen instrument nabootsen.”

Met de groepsnaam verwijzen jullie niet alleen naar de stem maar ook expliciet naar Brussel.
François Vaiana: Brussel en zijn diversiteit staan symbool voor onze identiteit. Net zoals je dat in deze stad vindt, zijn wij ook een internationaal gezelschap van Vlamingen, Walen, Brusselaars en buitenlanders met elk een eigen cultuur en achtergrond gaande van jazz en pop tot hedendaags klassiek en nog veel meer. Daarbij verschillen we wel van bijvoorbeeld het Brussels Jazz Orchestra in die zin dat wij niet uitsluitend een groep op zichzelf vormen zonder meer. Wij willen ons ook ten dienste stellen van andere ensembles of gezelschappen die op zoek zijn naar vocale ondersteuning of samenwerking zonder weliswaar onze eigen identiteit te verloochenen.

Georges Tonla Briquet

Live: 22-04 (Bravo), 23-04 (Jazzstation), 25-04 (Theater Marni)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
 • Wat Brussel van Kopenhagen en Wenen leren kan
 • Big City: helpt zilverpapier om je appartement koel te houden?
 • In gesprek met rapper SPACEBABYMADCHA
 • Beestig Brussel: de kolibrievlinder overwintert vaker in Brussel
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze maand
 • Interview - Tim Burton
 • Portret - Jan Wallyn
 • Victor Horta en de grammatica van de art nouveau
 • De ruimtereis van King Krule
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement