Jazzdag presenteert bijbel voor jazzmuzikanten

© Etienne Bauduin

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Jazz op 30 april zal Brussel, nog meer dan anders, bewegen op het ritme van de jazz. Dat betekent heel veel live muziek maar vooral ook de wereldpremière van het eerste Belgische Real Book.

Op 30 april gaat het er bruisend aan toe in Brussel. Zo zal er onder de naam Jazz à tous les étages in de buurt van de Grote Markt jazz weerklinken in straten en op pleinen maar ook in winkelruimtes en vanop balkons. Je zal daarbij onder meer kunnen genieten van een bigband, speciaal opgericht voor de gelegenheid. Ook het Ukkelse Sint-Jobplein doet mee. In de buurt van Flagey start de bar Epaulé Jeté vanaf die dag officieel met jazzconcerten. Brosella-Kristal Klaar organiseert in De Markten een thema-avond rond marimba. De jazzvereniging van de ULB nodigt het Joachim Cafonette Trio uit. En natuurlijk zetten alle clubs die avond hun beste beentje voor. Hoogtepunt wordt het concert van het Thomas Mayade Sextet in de Jazzstation waar ook het eerste Belgische Real Book voorgesteld wordt.

Er was reeds een poging in het verleden maar dankzij de doorzettingskracht van een aantal mensen is het Belgische Real Book nu toch een feit. Baudoin De Jaer, componist hedendaagse muziek en verantwoordelijke van Noodik Productions, bracht de bal aan het rollen terwijl La Fédération de Jeunesses Musicales Wallonie-Bruxelles en Les Lundis D’Hortense voor de definitieve uitwerking zorgden. Alain Pierre, voorzitter van Les Lundis D’Hortense en zelf muzikant, legt het belang uit van het ganse initiatief. “De eerste editie van het Real Book kwam er in de jaren 1970 en is uitgegroeid tot de bijbel van jazzmuzikanten. Een aantal studenten van het Berklee College Of Music schreef toen als eindwerk een hele reeks jazzcomposities uit. Ze bundelden deze samen in wat ze het Real Book noemden. Voordien was alles vooral gesteund op het gehoor. Je ging naar concerten en luisterde en herbeluisterde platen. Met de komst van de jazzopleidingen en de hele evolutie van jazz, die in alle richtingen ging, ontstond de nood aan meer gerichte informatie. Dankzij het Real Book kan je als beginnend muzikant meteen in het verhaal stappen.”

Made in Belgium
Na verschillende uitgaven wordt op 30 april de eerste Belgische editie voorgesteld. “Naast het educatieve aspect, is het de bedoeling om componisten van bij ons internationaal in de kijker te plaatsen aan de hand van nummers die ze schreven. In de eerste plaats publiceren we een gedrukte versie, later volgt een digitale.”

Een keuzelijst van composities opstellen was niet evident. “Als je een kijkje neemt op de site van Les Lundis D’Hortense (www.jazzinbelgium.com) stel je vast dat je al snel aan zo een achthonderdvijftig componisten komt! Onmogelijk dus om in een eerste editie iedereen op te nemen. Gelukkig stelde Jeunesses Musicales, dat als uitgever en geldschieter optreedt, van meet af aan voor om minstens drie delen uit te brengen. Dat vergemakkelijkte de selectie. We hielden wel rekening met een aantal volgens ons zeer belangrijke criteria. Zo vonden we het evident dat er een evenwicht was tussen Vlaamse en Waalse componisten, het moest echt een Belgisch Real Book zijn. Vervolgens wilden we zowel werk van overleden componisten als van de huidige jonge generatie en al wie daar tussen valt. Dat leidde uiteindelijk tot een honderdtwintig jazzcomposities waar we tevens een dertigtal hedendaagse stukken aan toevoegden. De reden voor deze laatste keuze is dat je hier toch heel veel improvisatie in terugvindt en dat dit net een van de belangrijke facetten in jazz is. Het Belgische Real Book biedt zo een breed gamma van jazz, reikend van de echt traditionele structuren tot de meer open vormen. En met de hoes van stripauteur François Schuiten hebben we meteen een extra internationale troef.”

Meer info op www.jazzday.be, www.leslundisdhortense.be en www.jazzinbelgium.com

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Korpschef Michel Goovaerts: 'Natuurlijk heb ik sympathie voor sommige betogers'
  • Minister Benjamin Dalle: 'Vlaanderen kan Brussel versterken'
  • Thomas Gunzig over zijn nieuwe boek.
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Brihang: in de speeltuin van de seriewoordenaar
  • Filem'On: Lorenzo Mattotti sort de sa tanière
  • Burna Boy: Nigerian superstar with a mission
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement