Tuur Florizoone wil de wereld zien

Tuur Florizoone bracht in 2003 met Tricyle zijn eerste album uit en brak vier jaar geleden door met de soundtrack van de film 'Aanrijding in Moscou'. De AB grijpt de tiende verjaardag in de muziek van de Brusselse accordeonvirtuoos aan om hem te laten schijnen op het grote podium.

"De AB wil al langer iets doen, maar het is niet vanzelfsprekend om in zo'n grote zaal te staan met een trio. Ik ben de man van de kleine ensembles: solo's, duo's, trio's, en dan het tegenovergestelde: Mixtuur," zegt Tuur Florizoone in Café Au Soleil, om de hoek van zijn appartement. Mixtuur is Florizoones project met twaalf Afrikaanse en jazzmuzikanten, maar het paste niet in de agenda om die groep te laten spelen.

In de AB wordt het een speciale avond met Florizoones eerste trio, Tricycle (met contrabas en saxofoon), dat andere buitengewone trio, Massot/Florizoone/Horbaczewski (tuba en cello), de vertoning van Aanrijding in Moscou met live begeleiding én een fonkelnieuw duo met Didier Laloy, ook virtuoos, op diatonische in plaats van chromatische accordeon.

"Ik speel zonder drum en val vaak uit de boot," zegt Florizoone. "Het is aangrijpend dat de AB me het grote podium biedt. Maar voor mij is het eigenlijk geen punt, ik kan er ook solo gaan staan. Je moet niet met twintig man zijn om een publiek te animeren. Ik ga niet uithalen met Tricyle XL ofPhilip Catherine. Ik kom met mijn groepen zoals ze zijn."

Vanwaar die voorliefde voor kleine ensembles? "Een trio zonder drum is heel rekbaar. Als de ene stopt met spelen zijn er nog twee muzikanten over, die kunnen hun eigen leven beginnen. Er is veel plek voor elke muzikant, en om te luisteren. Een duo, dat doe je voor de sport. Elkaar misleiden met veranderende toonaarden en ritmes, voortdurend improviseren, ter plaatse melodieën uitvinden…"

Muzikaal avontuur
In deze tijden van crisis voor de muziekindustrie pakt Florizoone uit met een nieuw platenlabel, Aventura Musica. "Er kon er nog eentje bij. (Lacht) Om als muzikant te overleven moet je tegenwoordig ook met de zakelijke kant bezig zijn. Ik heb al mijn platen zelf gemaakt, ik ken de weg goed, zowel artistiek als praktisch. Studio's, fotografie, hoezen ontwerpen, de hele filosofie van een cd maken… Het was geen grote stap om een label op te richten. Ik was trouwens de grootste afnemer van mijn eigen cd's. Je eigen platen kopen van een label, dat is een verouderd model. Het merendeel vande cd's wordt door de artiesten na concerten verkocht."

Het gebeurt wel vaker dat muzikanten in een machtsstrijd met hun platenlabel verwikkeld zitten om cd's bij te laten maken. Voor Florizoone zal dit geen zorg meer wezen, al zijn producties zijn vanaf nu weer beschikbaar, op Aventura Musica. Maar het is hem vooral om de vrijheid te doen. "Als iemand me voorstelt om morgen naar Brazilië te gaan, dan kan dat. Ik kan mijn eigen artistieke projecten ontwikkelen en financieel ondersteunen. Niemand kan me dus zeggen 'dat daar nu geen geld voor is'. Meer reizen, meer in het buitenland spelen, dat is mijn grootste wens voor de komende jaren."

aanvang: 19.40 uur
tickets: €16/19
--------------

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
 • Brussel massaal op twee wielen: 'De fiets heeft mij gered'
 • Vertrouwensbreuk tussen politie en jongeren
 • Sint-Joost, waar mondmaskers verplicht zijn
 • Big City: Is de stad hoger gebouwd dan ze oorspronkelijk lag?
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze week
 • Blanche on life after lockdown
 • Danse urbaine vs quarantaine: Rachad, danseur hip-hop 
 • Frederik Willem Daem tapt pinten en verbeelding in café De Kauw
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement