Het ABC-huis (kort voor Art Basics for Children) in Schaarbeek heeft een grondige facelift gekregen. De Vlaamse ministers Smet (SP.A) en Schauvliege (CD&V) kwamen een kijkje nemen. Zij willen het succes van het huis als voorbeeld gebruiken in het beleid om cultuur en educatie dichter bij elkaar te brengen.

Grote nieuwigheid in het ABC-huis is dat de ongeveer 4.000 boeken nu een eigen plaats hebben. In de verschillende ruimtes en ateliers zijn die boeken de basis van het werk van het ABC- huis. Zelf noemen ze het een Creative Research Center, zeg maar een een uitgebreide bibliotheek die aanzet tot creativiteit. "We hebben een uitgebreide collectie boeken in verschillende talen, die visueel erg aantrekkelijk zijn," zegt Lien Hemerijckx van het ABC-huis. "Uit die boeken halen we ideeën die we mooi of waardevol vinden, en die vergroten we uit. Zo komt de bibliotheek tot leven."

Het ABC-huis heeft al sinds 2008 z'n eigen stekje aan het Gaucheretplein in Schaarbeek. Het huis krijgt steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Vlaamse gemeenschap. Sinds het ontstaan zo'n 10 jaar geleden kent het groeiend succes. "Het is perfect op maat van de kinderen afgesteld," zegt Onderwijsminister Smet.

Van dat succes willen ministers Smet en Schauvliege nu leren om dan toe te passen in hun beleid. "We starten met een veldonderzoek bij goede initiatieven zoals het ABC-huis," zegt Cultuurminister Schauvliege. "Alles is nu heel versnipperd. Het is belangrijk dat we weten wat waar is, zodanig dat we ons beleid erop kunnen afstellen."

Op 25 januari volgt nog de Dag voor de Cultuureducatie. Maar zaterdag is het al feest, want dan is er de officiële opening van het vernieuwde ABC-huis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni