Auteur 'Brussel: Eurabia' moet subsidie wellicht terugstorten

De kans is groot dat Arthur van Amerongen, auteur van het controversiële boek Brussel: Eurabia het subsidiegeld dat hij kreeg, 16.500 euro, moet terugstorten.

Brussel: een wonderlijk amalgaam van peepshows, peeskamers, frituren, kebabzaken, slijterijen, staminees met zatte hoerenlopers, islamitische boekhandels en illegale moskeeën. De islam woekert en gedijt hier, als een roos op een mestvaalt.

Zo wordt het boek van Arthur van Amerongen aangekondigd op de website van uitgeverij Atlas. "Sinds jaar en dag is de hoofdstad van Europa een bolwerk van moslim­extremisten. Arthur van Amerongen dook een jaar onder in dit gevreesde milieu: hij ging wonen in de Marollen en schreef zich in aan de Al Khaira-academie in Brussel. Daar studeerde hij islamitische theologie, samen met bebaarde Marokkaanse jongens en gesluierde meisjes die godsdienstonderwijzer willen worden. Iedere dag oefende hij de salat, het gebed, en de woedoe, de rituele reiniging die daaraan voorafgaat. Hij at halal, werd geheelonthouder en was hard op weg een vrome moslim te worden. Alles verliep voorspoedig, tot hij op pijnlijke wijze met zijn verdrongen calvinistische geloofstrauma werd geconfronteerd." Zo luidt verder de perstekst over het in het voorjaar van dit jaar verschenen boek.

Undercover
Van Amerongens geldschieter voor zijn boek over de moslimgemeenschap in Brussel is het Nederlands Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FBJP). Volgens het weekblad Knack in zijn editie van vorige week beraadt dat Fonds zich er nu over of het het toegekende bedrag van 16.500 euro zal terugvorderen. In een mail aan de auteur verwijt het bestuur Van Amerongen dat hij zich niet heeft gehouden aan het oorspronkelijke plan op basis waarvan de subsidie is toegekend. Het eist een uitvoerige toelichting.

Een van de bestuurders van het Fonds, John Jansen van Galen, vertelde in het weekblad dat het Fonds er effectief van uitging dat Van Amerongen undercover zou gaan bij moslimfundamentalisten. "Bij het Fonds maakte men zich zorgen over de veiligheid van Van Amerongen. Je gaat niet zomaar undercover bij moslimfundamentalisten. Zijn uitgever zou een oogje in het zeil houden. Groot was onze verbazing toen we vaststelden dat hij helemaal niet undercover was geweest. We voelen ons gewoon belazerd." Van Galen, zelf recensent, schreef dan ook een vernietigend artikel in zijn krant, Het Parool.

In Brussel Deze Week van begin maart kwam Michaël Bellon ongeveer tot dezelfde conclusie als Jansen van Galen: van infiltratie in het milieu van Brusselse radicale moslims was geen sprake, Van Amerongen beperkte zich voornamelijk tot het raadplegen van secundaire bronnen, en niets wijst op de nakende omverwerping van onze democratische rechtsstaat. De auteur schreef vooral een autobiografische boek, een kreet om hulp. "Van Amerongen had het alleen niet Brussel: Eurabia mogen noemen, en er de reputatie van de onderzoeksjournalistiek - zeker in dit delicate domein - niet mee mogen bezwaren," aldus Bellon.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Vlaamse besparingen in Brussel: analyse en reacties
  • Het juridische kluwen van draagmoederschap
  • Interview met de voorzitter van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg.
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Keith Haring: the radiant baby is coming to Bozar
  • Mati Diop: une étoile cannoise brille sur Dakar
  • Angélique Kidjo: niet Afrikaans, niet Europees, maar gewoon anders
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement