'Brussels, a view from the sky'

De luchtfotograaf Wim Robberechts zweeft niet langer boven Brussel. Zijn droom uit 1998 is werkelijkheid geworden. De mooiste luchtfoto's van de stad staan te boek in 'Brussels, a view from the sky'.
Wim Robberechts vertrouwde het ons al toe: "Wie in België een fotoboek maakt, wordt financieel door God gestraft; de markt is te klein." Toch zag het Davidsfonds brood in een geschenkboek dat 135 exclusieve luchtfoto's van de hoofdstad bundelt.
Robberechts staat al een kwarteeuw achter de camera en is met zijn productiebedrijf Wim Robberechts & Co. gespecialiseerd in luchtfotografie. Voor Brussels, a view from the sky werd voor een keer geen gebruik gemaakt van een gyroge­stabiliseerd cameraplatform; Robberechts hing met een 'klassiek' fototoestel uit de open helikopterdeur te framen. Het resultaat van zijn overmoed is een reeks bevroren momenten, vastgelegd op 1/125ste seconde sluitertijd. Zeldzame beeldopnamen als de hele Leopoldwijk tussen Belliard- en Wetstraat - zoveel groener dan je in de auto ervaart -, een feeërieke basiliek in de ochtendnevel en de stalen brug van Buda, symbool van havenindustrie, geven het karakter van de stad prijs. Kleur weet Robberechts ook te vangen: in seizoensopnamen van de Ring en de poëtisch mooie Sint-Annakapel van Oudergem, bijvoorbeeld.

Alle grote monumenten staan erin: van het Paleis der Natiën en het koninklijk paleis (maar jammer genoeg níet de serres en het kasteel van Laken), over de Navo, Thurn & Taxis en het Europees Parlement, tot het Citroënpand in onvervalste Expo '58-stijl. Kerken ook, in al hun schoonheid: van de Sint-Augustinuskerk (Vorst) tot de Kapellekerk. Voyeuristisch wordt Robberechts als hij de tanks op de binnenplaats van het Legermuseum inblikt, of Mobutu's voormalige kasteel Fond'Roy.
Met de hoogbouw in de stad lijkt het vanuit de lucht nog mee te vallen: al zijn ze architecturaal nog zo ingenieus, de zendtoren van de VRT, de Congreskolom, de loodtoren van de Fonderie Pelgrims et Bombeck en zelfs de statige blokken langs de Albert II-laan ogen plots nietig. Het mooiste vinden wij de nachtfoto's waarmee dit boek gul uitpakt, én de alledaagse menselijkheid van een grootstad, gevat in een zee van dakpannen, de tuinwijk Floréal-Le Logis en een kleurige lappendeken van brocanteurs op het Vossenplein. Brussel is meer dan de overvolle Grote Markt. Het is ook de close-up van een totaal lege Parking C op de Heizel. Met een foto als bewijs.

Wim Robberechts, Brussels, a view from the sky, uitg. Davidsfonds, 125 blz., 34,50 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Inclusie-manager Samia Ahrouch: 'Voetbal moet even divers zijn als Brussel'
  • Op zoek naar straatracers in Schaarbeek
  • De terugkeer van de ambtenaren
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Gorges Ocloo: 'De cultuursector is nogal hypocriet'
  • David Numwami: extase à tous les étages
  • Anne Daems: inside the 'Garden Room'
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement