Brusselse rock: Ghinzu speelt weer thuis

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
20/01/2005
Ghinzu is Brusselse rock met een hoek af. Het vijftal bracht vorig jaar het tweede album 'Blow' uit en is sindsdien al aan zijn tweede concert in de AB toe. De ABBox was snel uitverkocht en daarom breidt men uit naar de grote zaal. "Er rust veel druk op onze schouders," zegt frontman John Stargasm. En dan heeft hij het niet over de rugzakken die hij in zijn vrije tijd promoot.

Dat Ghinzu musicologische en andere humor hoog in het vaandel voert, was al langer duidelijk. Dat frontman John Stargasm (sommigen storten hun zaad gewoon thuis op de rotsen, anderen zoeken wat verderop naar geschikt gesteente, red.) daar voor veel tussenzit, is ook klaar. Hij ontvangt ons in het atelier van een bevriend fotograaf, waar hij de laatste hand legt aan een reclamecampagne. Daarvoor poseert een klasje chimpansees, op schoolreis in de rimboe, met een knalrode Eastpak rugzak. De manier waarop Stargasm tijdens het gesprek op zijn stoel hangt en klautert, sluit aan bij de leefwereld van onze mensapen. Bovendien hangt om zijn mond een monkellachje, alsof hij elders in zijn gedachten duchtig fratsen aan het bakken is.

Pruikentijd voorbij
Alle Ghinzu-leden hebben overigens zo hun eigenaardige nevenprojecten. Voormalig bassist Sanderson Poe had een zwak voor kooptelevisie, nam die commercials op en liet de meest idiote filmpjes aan de bandleden zien. Daar dankt de groep zijn naam aan: Ghinzu is een merk van Japanse keukenmessen. "Het werd gepromoot door een Japanse kok die aan een surreëel tempo wortels versneed onder het motto 'the more it cuts the sharper it gets'". De leden kwamen grotendeels over van een punkbandje waarin John piano speelde. "In die tijd hoorde men niet graag piano en dus moest ik me verstoppen in een hoekje. Toen piano terug mocht, zei ik 'hé jongens, ik heb hier iets leuks. Kunnen we even luisteren?" Van toen af was Stargasm frontman, al was hij nog niet meteen als dusdanig herkenbaar. Na de release van hun debuutplaat Electronic Jacuzzi stonden de leden van Ghinzu steevast in maatpak en met een zwarte pruik op het podium. Die pruiken zijn nu bedankt voor de bewezen diensten: een cultstatus in Franstalig België en in Frankrijk.

Eigen beheer
Ook de opvolger Blow is uit op het eigen label Dragoon. Heeft er zich de afgelopen jaren dan geen platenfirma gemeld? "Niet echt. We hebben wel een succès de notoriété gehad, maar dat ging niet gepaard met zo'n fantastische verkoop. Zevenduizend exemplaren is meer dan we gehoopt hadden, maar ook weer niet zo geweldig. We zijn wél tevreden met de manier waarop we nu werken. Een platencontract zal zeer interessant moeten zijn eer we afstappen van onze werkwijze. In Frankrijk was er een voorstel om de eerste plaat opnieuw op te nemen. Maar dan moesten we ook toeren en dat zagen we niet zitten." Ondertussen is Blow wel uitgebracht in Frankrijk en staan er een reeks concerten op het programma.

Soldout
Maar eerst is er het concert in de AB. "Grote druk op onze schouders (lacht). We hadden om te beginnen niet zoveel volk verwacht - het thuispubliek is voltallig. Het is ook een van de leukste zalen van Europa, alles komt er goed tot zijn recht, je kan je nergens achter verstoppen. Toen we er in februari stonden met Sharko en Girls in Hawaii was dat ons eerste concert na de release van Blow. We hebben onlangs met Soldout (Brusselse electrorock) aan een remix gewerkt. Misschien vragen we hen mee op het podium. En misschien nog een bevriend rapper."

Van het concert met Sharko en Girls in Hawaii in de AB is bij Bang! ook een dvd verschenen. Het ligt voor de hand dat er dan gesproken wordt van een Brusselse scene. "Langs de ene kant is dat een goede zaak. De AB zou niet uitverkocht geweest zijn als we het niet met drie gedaan hadden. Maar ik ben er niet zeker van dat we dezelfde muziek maken, en in dezelfde geest werken. Het zou gênant worden als men ons gaat zien als één package. Daarvoor zijn we te arrogant (lacht).

Das Pop
Een groep waar we bijvoorbeeld wel natuurlijke verwantschap mee voelen is Das Pop. Zij hebben in ons voorprogramma gespeeld en omgekeerd, en het klikte. In het begin zeiden we tegen onszelf 'We hebben talent. Cool.' Zij hadden talent en bereiken een superieur niveau door hard te werken. Toen we dat zagen, dachten we 'waar zijn wij mee bezig? Wat stellen wij eigenlijk voor? Voor wie nemen wij ons eigenlijk' (lacht)? Das Pop heeft ons er toe gebracht hard aan dat tweede album te werken. Electronic Jacuzzi was een momentopname in onze evolutie. Maar door de plaat te spelen, hebben we gemerkt dat we nog veel verder hadden kunnen gaan." Dat Blow, waar ook singer-songwriter Kris Dane die nu vast groepslid is aan meewerkte, zo'n grillig album is, is dan ook de bedoeling. "The White Stripes, Interpol, Franz Ferdinand, tegenwoordig klinkt alles nogal straightforward. Best goed, maar onze referenties zijn groepen als The Kinks en The Who. Diepdroeve pianodeuntjes en harde uithalen kunnen gerust in één nummer."

Ghinzu, 26 januari om 20 uur in de AB (uitverkocht). De CD Blow en de DVD Girls in Hawaii, Sharko en Ghinzu live in AB, zijn verschenen bij Bang!

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni