Cis Bierinckx is nieuwe directeur van Beurs

© FM Brussel
07/03/2006
Op de persconferentie van de Beurs is bevestigd dat Cis Bierinckx de nieuwe directeur van de Beursschouwburg wordt. Bierinckx was in december nipt als tweede geëindigd, na Marie Droogmans. De Beurs en Droogmans hebben onlangs in onderling overleg een einde gemaakt aan hun samenwerking.

"Aanvankelijk was hij ook een van de topkandidaten," zegt voorzitter Annemie Neyts. "Omdat wij denken dat hij het elan en het dynamische heeft om dit huis een nieuwe adem in te blazen, want dat hebben we nodig. Daarnaast is hij eveneens multidisciplinair en internationale ervaring heeft. Dat zal heel goed van pas komen om de Beursschouwburg volop op de kaart te zetten."

Van Bierinckx wordt verwacht dat hij de Beursschouwburg weer op het juiste spoor zet. De Beursschouwburg ligt onder vuur sinds het maar voor 2 jaar subsidie kreeg in plaats van 4 jaar. Nogal wat mensen vrezen dat de Beursschouwburg aan belang zal inboeten en haar eigen karakter kan verliezen. Onlangs werden de financieel directeur Frederik Verrote en programmator Dirk Seghers onverwacht ontslagen.

Vorige week werd de naam van Cis Bierinckx naar voor geschoven als nieuwe directeur van de Beurs. Aan de stadskrant Brussel Deze Week verklaarde Bierinckx toen dat hij bereid was om te praten, maar niet kon garanderen dat hij op het aanbod kon ingaan omdat hij met andere projecten bezig is, zoals bij het Smak in Gent en bij het Filmfestival van Vlaanderen.

Cis Bierinckx heeft veel ervaring in het culturele wereldje. Hij werkte onder meer voor Gerard Mortier in Salzburg, en voor het Walker Art Center in Minneapolis. Vorige maand nog kreeg hij de Cultuurprijs voor Film van de Vlaamse Gemeenschap.

Korte tijd was Marie Droogmans de directeur van de Beurs, maar zij verliet onlangs de Beursschouwburg. Bij de selectieprocedure die naar haar aanwerving leidde, is iets foutgelopen, geeft Annemie Neyts toe. "Het selectiecomité had drie kanidaten voorgesteld. Wij kebben toen een keuze gemaakt. En achteraf bekeken was dat niet de beste. Wij hebben ons toen vergist." Cis Bierinckx was toen ook kandidaat, maar werd dus niet gekozen. Bierinckx krijgt nu een contract van zes jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni