De culturele aanraders van... Ariane Bazan

Na jaren in Gent en het Amerikaanse Ann Arbor (Michigan) te hebben gewoond, verhuisde Ariane Bazan twee maanden geleden naar Brussel. Ze is professor in de psychologie aan de ULB, doet onderzoek op het vrij jonge domein van de neuropsychoanalyse en houdt een praktijk als psychoanalytica. "Brussel is een confronterende stad. Ik heb het prettige gevoel minder in een beschermde bel te wonen dan in Gent en meer in de realiteit te staan." Omdat Bazan hier pas woont, probeert ze op dit moment naar eigen zeggen zich vooral "de stad eigen te maken."

:: Cyclo
"Ik heb geen auto en een groot vraagstuk was hoe ik me comfortabel en snel zou kunnen verplaatsen door de stad. Met de fiets plus het openbaar vervoer lukt dat wonderwel. Fietsen is soms best wel een oefening met alle heuvels in Brussel, maar als het te veel wordt, schakel ik over op de metro. Bij problemen kan ik bij Cyclo op de Vlaamsesteenweg terecht: ze repareren snel en efficiënt, zijn vriendelijk en meertalig."

:: Markten
"Ik ging vroeger nooit naar markten, maar in Brussel vind ik ze wel heel leuk. Naar de Zuidmarkt ga ik op zondag, naar het Anneessensplein op dinsdag. Ik koop er groenten en fruit, en soms zelfs kleding. Vrijdag en zaterdag verkoopt een marktkramer seizoensproducten op het Sint-Katelijneplein. Zijn tomaten waren deze zomer overheerlijk."

:: Narcisse, Andrés Cifuentes, Salle Delvaux, ULB
2 > 5 & 8.12.2008
"Onlangs kwam ik in contact met de regisseur Andrés Cifuentes. Voor de studenten van de ULB brengt hij een voorstelling naar Ovidius' mythe van Narcissus en Echo. De inhoud leunt sterk aan bij de psychoanalyse, een gegeven dat Cifuentes eerder aankaartte in een voorstelling naar de vermeende psychotische toneelschrijfster Sarah Kane. Ik ontvang hem in mijn lessen, en in december houden we voorstellingen."

Leve mij!, Johan Anthierens
"Anthierens was mijn oom. Het boek opent met brieven die hij schreef als zeventienjarige en eindigt met werken die hij in de Vlaamse pers publiceerde. De bundel gaat in op de communautaire situatie en toont Anthierens' evolutie van eerder rechts naar links-autonoom. Daarbij blijft hij de moeilijkheid aangeven Vlaming te zijn. Dit boek ligt me na aan het hart."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Marc Noppen (UZ Brussel): 'Zorgpersoneel vraagt niet alleen beter loon.'
  • Minister Dalle: 'Ik heb op tafel geklopt voor Brussel'
  • Big City: wat is het verhaal achter het gebouw van Parking Panorama?
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Lefto: 'Zonder de Vlamingen zou onze stad toch anders zijn'
  • Movie lovers unite! Our film reviews are back
  • London poet Jay Bernard, now in residency at Passa Porta
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement