De culturele aanraders van ... David Van Reybrouck

De schrijver/cultuurhistoricus/archeoloog David Van Reybrouck deed met zijn boek Congo op ongeziene wijze de geschiedenis van de voormalige Belgische kolonie uit de doeken. Het boek werd meermaals bekroond en krijgt binnenkort een Franse en Engelse vertaling. Van Reybrouck woont in Sint-Gillis, maar schrijft in Anderlecht.

ZWEMBAD OP HET VOSSENPLEIN
"Ik ga meermaals per week naar het zwembad op het Vossenplein. Dat ligt op de derde verdieping van een prachtig, modernistisch gebouw. Terwijl je zwemt heb je een fantastisch uitzicht op de daken van Brussel. Erboven zit een leegstaande cafetaria. Het zou mooi zijn mochten ze daar opnieuw wat van maken."
Reebokstraat 28, Brussel

HET IVOREN AAPJE
"Het Ivoren Aapje is mijn favoriete boekwinkel in Brussel. Ik woonde er vroeger in de buurt en kwam er wekelijks. Ik heb het zelf nog opengehouden wanneer de eigenaar, Frederik Deflo, er even niet was. Het Ivoren Aapje is een geweldig antiquariaat met een groot aanbod in de meest uiteenlopende talen. De winkel is een cadeau voor Brussel! Het is ook zeer mooi gelegen aan het Begijnhof. Er heerst steeds een ingetogen sfeer."
Begijnhofplein 4, Brussel

WEG
"Ik ben een groot bewonderaar van Josse De Pauw. Het stuk Weg is ondertussen al twaalf jaar oud maar het is nog steeds een mijlpaal. Alleen al de drie laatste minuten zijn grandioos en getuigen van zo'n bodemloze tristesse en schoonheid. Het is een soort muzikale vertelling tussen een concert en een theaterstuk. Maar het is geen narratieve voorstelling die zich zo laat samenvatten. Ik volg het werk van De Pauw allang en vind hem een van de grootste kunstenaars van Brussel."
7 > 11 & 14 > 16/6, KVS_Box, www.kvs.be

LA PéNICHE
"La Péniche is een fantastisch café aan de Vismarkt dat om vier uur 's morgens opent en waar vrachtwagenchauffeurs komen. Ik heb er acht jaar boven gewoond en kwam er geregeld over de vloer. Om iets te drinken of mijn postpakketten op te halen. Tegen de tijd dat ik mijn krant ging halen werd er al stevig gehesen. (Lacht) Er hangen overal spullen uit de visvangst en scheepvaart tegen de muur. Je kunt er ook lekker eten. De paling in 't groen is een aanrader."
Brandhoutkaai 37, Brussel

PANAFRICA
"Ik kom graag in Panafrica. Dat is iets tussen een documentatiecentrum, een winkel en een bibliotheek over Afrika. De drijvende kracht is Nzema Omba, een intellectueel die alles over Afrika weet. Panafrica lijkt wel een cultureel centrum, maar Omba runt het op eigen krachten."
Tulpstraat 32, Elsene


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Sylvie Kreusch op eigen kracht
  • Dieudo Hamadi: le cinéma made in Congo
  • Ophélie Mac against black stereotypes
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement