De week van Frederik Serroen

Sam Steverlynck
© Agenda Magazine
19/04/2012
Frederik Serroen is actief in stadsontwikkeling. Hij heeft dan ook – zoals wel meer Brusselaars – een haat-liefdeverhouding met zijn stad: “Brussel heeft zoveel potentieel dat niet wordt aangeboord.”

STANLEY KUBRICK

"Ik ben fan van Stanley Kubrick. De fotografie in zijn films is zeer geslaagd en ik ben dan ook benieuwd naar de tentoonstelling Stanley Kubrick. Photographer in het Museum voor Schone Kunsten. Dat museum heeft knappe werken in zijn collectie, maar het is tegelijk zo'n typische, duffe Brusselse instelling waar men veel meer mee zou kunnen doen. Ook het cafetaria is zeer mottig."

> 1/7, www.fine-arts-museum.be

EGGEVOORTTOREN

"In Brussel heb je heel wat DIY-initiatieven. Zo is er een verloren hoekje in het Leopoldpark, het braakliggende terrein van de Eggevoorttoren. Vroeger dumpte men er afval, nu is het omgebouwd tot een project voor stadstuintjes. Er zijn steeds meer zelf aangelegde, groene plekken in Brussel. Interessant is ook Parckdesign, dat een wedstrijd heeft uitgeschreven om iets te doen aan de Ninoofsepoort. Die initiatieven bieden tegengif tegen de stadsverloedering. En dat heeft Brussel nodig."

www.parckdesign2012.be, pumproject.wordpress.com

LES FILLES

"Ik ga graag eten bij Les Filles. Het is geen klassiek restaurant, het wordt uitgebaat door een paar vriendinnen die koken voor hun klanten. Je eet er in de keuken aan lange, gemeenschappelijke tafels. Je mag jezelf bedienen uit de potten die op het vuur staan. Het eten is zeer lekker en bestaat doorgaans uit soep, een voorgerecht en een hoofdgerecht. Het opzet lijkt ook te kaderen binnen de slowfoodbeweging. Je kunt er wel alleen maar 's middags terecht. Het is opnieuw een DIY-initiatief dat ik zeer geslaagd vind. En zo schuilt er in Brussel achter haast elke façade wel een verrassing. Brussel heeft een laissez-fairementaliteit. Het voordeel daarvan is dat er zo heel wat spontane initiatieven mogelijk zijn."

Vanderschrickstraat 85, Sint-Gillis, www.lesfillesplaisirsculinaires.be

ANTITAPAS AFRO DISIAQUE NIGHT

"De feestjes van Antitapas zijn ook heel spontaan begonnen. Een paar Italianen en Spanjaarden uit Sint-Gillis organiseerden een feestje bij hen thuis waar een massa volk op afkwam. Ze weken eerst uit naar de Hallepoort, en nu zitten ze in de kelders van Kuregem in Anderlecht. Daar beschikken ze over drie à vier podia waar verschillende concerten plaatsvinden. Maar je kunt er ook iets eten en bijvoorbeeld kappersworkshops volgen."

21/4, 20.00, Kelders van Kuregem, Jules Ruhlstraat, Anderlecht,
www.antitapas.org

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni