Dorp op stap, de jubileumeditie

Noémie Kowalczyk
© Brussel Deze Week
12/04/2011
Dorp op Stap, een initiatief van het Festival van Vlaanderen Brussel, viert dit jaar zijn tiende verjaardag. En die gaat niet onopgemerkt voorbij.

Op zondag 17 april worden alle zestig dorpen, gehuchten en wijken die ooit hebben deelgenomen aan Dorp op Stap, uitgenodigd op een groot feest in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

In de voormiddag komt een special guest herinneringen ophalen met grappige foto's en anekdotes. Daarna volgt een exclusief concert door het Nationaal Orkest van België. Na de middag staan geleide wandelingen door Brussel op het programma (waarvoor reserveren noodzakelijk is).

Sinds 2001 organiseert Dorp op Stap jaarlijks een klassiek concert in Brussel voor vijf dorpen, wijken en gehuchten uit heel Vlaanderen. In de beginjaren waren er zelfs Wijk op Stap en Dorp op Stap in de Provincie: alles bij elkaar hebben al meer dan twintigduizend mensen kunnen genieten van een dagje Brussel en van toegankelijke klassieke muziek.

Het doel van Dorp op Stap is mensen op een aangename manier dichter bij klassieke muziek te brengen en de vooroordelen te ontkrachten die mensen vaak tegen dat muziekgenre hebben. Gezien het succes dat het initiatief oogst, is de opdracht voor een groot deel geslaagd. De doelgroep van Dorp op Stap zijn 'agrarische dorpen', waarvan de inwoners, door een soms behoudende of onwennige mentaliteit, de weg naar een concert in de stad niet vinden. Dorp op Stap probeert ook de sociale cohesie in de dorpen te verstevigen.

Wat Dorp op Stap ook populair maakt, is dat deelnemers niets hoeven te betalen, zelfs niet de vestiaire of het programmaboekje. Bussen worden ingelegd van op het dorpsplein tot aan de concertzaal, en voor kinderen jonger dan zes wordt een babysit geregeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni