Driekleurige Bozarexpo's in 2005

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
01/11/2004
Terwijl het Paleis voor Schone Kunsten nu gelijktijdig drie totaal verschillende tentoonstellingen in huis heeft, zal de programmering van Bozarexpo in 2005 haast volledig in het teken staan van 175 jaar Belgische onafhankelijkheid.
De lente 2005 opent met een trio. Een eerste verrassende tentoonstelling wordt Visionair België. C'est arrivé près de chez vous, waar curator Harald Szeemann bekende Belgen in de kijker zet. Gelijktijdig schetst de fototentoonstelling Magritte privé het portret van de kunstenaar als fotograaf en gefotografeerde. Verder pakt Bozarexpo uit met Zonderlinge denk-beelden met zowel kunst van personen met een mentale handicap die in instellingen verblijven als kunst uit de collecties van het Museum Dr. Guislain in Gent en andere verzamelingen.
Na deze drie exposities volgt de opstelling van de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst 2005, een soloretrospectief van de installaties, video's en sculpturen van Lili Dujourie. Ook verhuizen drie grote Vlaamse musea (Antwerpen, Gent en Groeningemuseum Brugge) een zomer lang enkele van hun topwerken naar Brussel voor een representatief overzicht van de beeldende kunst in de Zuidelijke Nederlanden van de veertiende tot de twintigste eeuw. Titel: Rond de kunstcollecties in Vlaanderen. In de Antichambre stellen Johan Grimonprez en Els Dietvorst in 2005 tentoon. Ook volgt een Indisch mediaproject van het kunstenaarscollectief Raqs Media. In oktober 2005 komen daar nog de twee hoofdtentoonstellingen van de biënnale Europalia bij, met als gastland Rusland.
"Nog minstens tot 2009, conform het kunstendecreet, zal Bozarexpo deze koers varen, van zowel historische gerichte tentoonstellingen als exposties over hedendaagse kunst," zegt Anne Mommens, directeur tentoonstellingen binnen het PSK. "Ook zal de reeks grote figuren van de twintigste eeuw, die is begonnen met Arp, voortgezet worden, zonder dat wij daarbij museale ambities koesteren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni