Eén dag zien wat Klara een jaar lang laat horen

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
03/12/2004
De kerstexamens voor jongeren tot 18 jaar starten 'ongelukkigerwijze' in de week na het muziekfeest 'Klara in het Paleis'. Dat heeft de openbare omroep er echter niet van weerhouden om een monsterprogramma met aandacht voor de jeugd uit te werken voor zijn jaarlijkse live-radiodag, nu zaterdag 4 december in het Paleis voor Schone Kunsten. Een niet te verbergen Turks kleedje zorgt hierbij voor een zeker exotisme.

Het is zover. Na luttele jaarhappenings 'Klara in het Paleis' doet de VRT zijn broek af voor het federale cultuurhuis Paleis voor Schone Kunsten (PSK). Daar waar andere happenings van Klara een staalkaart waren van de rijke verscheidenheid aan kwaliteitscultuur die Klara een jaar lang wenst aan te prijzen, krijgt de happening 2004 een niet onopgemerkt Turks kleedje. Er is de doorverwijzing naar de tijdelijke tentoonstelling in het PSK over 9000 jaar Turkse geschiedenis - die zonder gids moeilijk te verteren is- en waarvoor kinderen in de opvang gedumpt moeten worden. En er zijn andere Turks gekruide activiteiten, alsof de Vlaamse openbare zender een Europalia-missie heeft te verkondigen.

Ankerman bij uitstek Jean-Pierre Rondas leidt een discussieplatform met parlementairen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Turkse traditionele folk komt aan bod door het Zeybek Ensemble met accordeonist Muammer Ketencoglu. Is dit, zoals het visitekaartje van Klara in het Paleis voorschrijft, een voorsmaakje van wat Klara in 2005 zal brengen? Er is meer, uiteraard veel meer.

De bekendmaking van de Klara-Muziekprijzen 2004 voor beste cd's, en een Publieksprijs van de trouwe luisteraars. De dankbare uitreiking van de Klara Carrièreprijs 2004 aan Vic Nees voor zijn hele loopbaan en oeuvre. Van Beethovens laatste pianosonate door Vlaams virtuoos Jan Michiels, terecht een Star van eigen bodem, en jazzparels van Stefano Bollani, beiden in de grote Henry Lebœufzaal. Het zijn maar enkele van de grote bulten die in het PSK voor verrassingen zorgen, net als destijds de kameel van Marcel Broodthaers. Conceptuele kunst verdient altijd aandacht.

Warm nest
Naast deze topmomenten, verspreid over het dagprogramma, zijn er niets dan schatten onder de Klara-sluier te ontdekken. Meer nog, sectoren die al eens stiefmoederlijk behandeld worden, en die op radio in een 'kotje' - laatavonduren - worden gedrumd, zoals folk, krijgen er plots een piëdestal. Zo kan u in een van de hoekjes van het PSK de Vlaamse volksliederen en muziekschat (her)ontdekken, gebracht door Limbrant. Ook Boenox, een grensgeval tussen klassiek en jazz, zelfs rock en elektronica, zorgt voor aangenaam verrassende klanken. Gitarist Aram Van Ballaert gooit in avant-première het materiaal voor zijn tournee 2005 in de bazaar: een nieuw gitaargeluid dat een eigenzinnige mix is van latino- en Balkanmuziek. Ook Dazibao brengt onvervalste folk op diatonische trekzak. En als u 'kerstliederen' tot het volkserfgoed rekent, dan is ook de presentatie van de nieuwe Klara-cd 'El noi de la mare' met kerstliederen uit de Middeleeuwen en Renaissance, gebracht door Zefiro Torna, een primeur die mooi meegenomen is. Zeker voor de prijs van het democratische dagticket dat dit alles u maar kost.

Verder is licht verteerbare jazz, zoals die van Boogaerts Light Quartet, nooit ver zoek in het PSK.
Theater gaat meer dan voordien - weliswaar in het Festival van Vlaanderen-concept als 'woord gelinkt aan muziek' - opvallen in het programma. Goed voor de klantenbinding van (nieuwe) luisteraars die het reilen en zeilen in het theaterlandschap ook buiten de klassieke toneelpodia willen meemaken. Zo is er het avondvullend muziektheaterspektakel Nest, op tekst van Oscar van den Boogaard en gezongen door Steven Van Watermeulen, met muziek van SenJan JanSen. De productie is in handen van Muziektheater Transparant.

Er is ook Blitz - een joint-venture met ondermeer de B-Architecten, en er is het ro theater uit Rotterdam. Van de Nederlandse schrijver Toon Tellegen komt een luchtig, spitant 'straattheaterstuk' voor jong en oud. Te gek, door zijn amusante spielereien. Een vooroorlogse stomme film met live muziek in de zaal van het Filmmuseum (onderwerp niet bekend gemaakt) en een poppentheaterstuk 'Don Dijstuk van La Mancha', zijn niet louter spek voor de bek van het kleine grut. Om iedere hoek vindt u wel een zaal of foyer waar u zich kan laten verrassen door kwaliteit. Anders kan u nog steeds buiten meestappen in een tour van VTB-VAB. Eén van 2u30, geschiedkundig toegelicht, door het Warandepark. En één die de tentoonstelling Panamarenko in de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement aandoet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni