Factory: opnieuw in La Raffinerie

Ive Stevenheydens
© Agenda Magazine
12/12/2007
Tussen 1978 en 1992 opereerde Factory als een van de belangrijkste onafhankelijke platenlabels. Bands als Joy Division, New Order en Happy Mondays drukten hun stempel op de popmuziekgeschiedenis. Ook de link met Brussel was sterk. Zaterdag brengt 'A Factory Night (once again)' hulde aan de deze zomer overleden Factory-oprichter Tony Wilson.

Tony Wilson overleed afgelopen augustus schielijk aan een hartaanval, terwijl hij in behandeling was voor nierkanker. Met een schamele 57 levensjaren kerfde de man voorgoed zijn naam in de muziekgeschiedenis. Zo lanceerde hij de clubs Hacienda en Dry, ankerpunten in het nachtleven van Manchester. Wilson, journalist en presentator bij Granada TV, blijft vooral verbonden met het label Factory Records dat hij in 1978 uit de grond stampte.

Plan K
De belangrijkste bands op Factory komen voort uit de punkbeweging en liggen aan de basis van genres zoals cold wave, new wave en goth. Onder de bekendste namen horen ongetwijfeld onvermijdelijke combo's als Joy Division, New Order, Durutti Column en Happy Mondays. Factory onderhield ook een nauwe band met Brussel: Factory Benelux en Les Disques du Crépuscule (opgericht door Michel Duval en Annik Honoré) hadden hun zetel in Brussel en de meeste Factory-groepen werden in deze stad, in Plan K, geproduceerd.

Vandaag beter bekend als La Raffinerie, is Plan K dan ook een logische plek voor het avondvullende 'A Factory Night (again)', een naam die refereert aan de feesten die in de jaren '80 op dezelfde plek plaatsvonden.
Zaterdag staat een mix van concerten, deejaysets, tentoonstellingen en vertoningen uit de oude doos op het programma. Achteraf, tot bij het ochtendkrieken, volgt een reeks afterparty's waar onder meer Peter Hook (bassist van New Order en Joy Division) en Martin Moscrop van A Certain Ratio voor tekenen.

De Britten van Section 25, een van de oudste aan het label verbonden bands, openen het concertluik. Twee jaar na hun eerste aantreden in juni 1978 verscheen hun eerste single, 'Girls don't count' (geproduceerd door Ian Curtis en Rob Gretton). Section 25 brak midden jaren '80 potten met de synthpopklassieker 'Looking from a hilltop', een track waarmee de band zijn (post)punk aan de kant schoof. Na een tijdelijke stilte concerteert de groep sinds vorig jaar opnieuw. Recentelijk verscheen hun vijfde album, Part-primitiv, waarmee de groep opnieuw de rockkaart trekt.

Vergeten carrière
De Brusselaars Marc Deprez, Michel Sordinia en Christophe Den Tandt startten als The Passengers, maar herdoopten zich in 1979 tot The Names en releaseten singles als 'Nightshift', 'Calcutta' en 'The astronaut'. Na in 1994 met Eric De Bruyne de groep Jazz gevormd te hebben, bereiden The Names op dit moment in de originele bezetting een nieuw album voor.

De derde groep die zaterdag opnieuw aantreedt is Crispy Ambulance uit Manchester. Na een ietwat vergeten carrière is de band sinds 2002 weer op de baan. Kevin Hewick uit Leicester sluit af. Nog steeds actief, bracht hij deze zomer de single 'Something to do on the bus' en de ep 'That side of you' uit.

De activiteiten worden omkaderd door projecties van historisch materiaal en drie tentoonstellingen. De Belg Philippe Carly toont foto's uit 1970-'80, grotendeels van de groepen van Factory Records. De Duitse Katja Ruge bouwde dan weer een tentoonstelling waarin 23 en evenveel persoonlijkheden verband houden met Ian Curtis en Joy Division. Naar aanleiding van Corbijns recente film Control stelt Red Zebra zijn Joy Division- en New Order-collectie dezer dagen in de bibliotheek van Brugge tentoon. Die verzameling is zaterdag tijdelijk in La Raffinerie te zien.

Tot slot is ook Wilson van de partij. Niet alleen is A Factory Night (once again) opgedragen aan zijn persoon, de opbrengst van de avond gaat naar fondsen voor kankerbestrijding.

:: 15 dec 2007, om 19u, Plan K/ La Raffinerie, Manchesterstraat 21, Sint-Jans-Molenbeek, 071-20.56.40

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni