Focus: Candelaershuys: kwaliteit op kleine schaal

Van de 22 gemeenschapscentra in Brussel, geniet het Candelaershuys in Ukkel een reputatie die tot ver buiten de gemeentegrenzen bekend is. Voor een groots concert op de kleine ruimte van het gemeenschapscentrum moet u hier zijn.
Gemeenschapscentrum Candelaershuys is een 'gewoon' rijhuis op de lange Brugmannlaan in Ukkel. Rijhuizen op de Brugmannlaan zijn vaak pareltjes en dat geldt zeker voor het statige Candelaershuys. Hoewel gezelligheid en intimiteit hier de codewoorden zijn, zou de naam 'Candelaershuys' niet echt te maken hebben een kandelaar. Specialisten verwijzen naar het vroegere Candelaersbosch uit de zeventiende eeuw, waar men de fruitbomen zou gesnoeid hebben in de vorm van een kandelaar.

Het Candelaershuys ontstond zoals alle gemeenschapscentra van Brussel in de jaren zeventig. Tientallen Ukkelse verenigingen hebben er nu hun onderkomen. Daarnaast is er de culturele werking waar liefhebbers van ver buiten Brussel op afkomen. "Kleinschaligheid en kwaliteit, dat zijn de trefwoorden," zegt centrumverantwoordelijke Bart De Smedt, "en vooral dan op het vlak van de podiumkunsten." Het Candelaershuys schijnt er inderdaad telkens opnieuw in te slagen om grote namen als Daniel Lanois of Raymond van het Groenewoud te strikken voor een concert, en daarnaast ook de nieuwe beloftevolle namen uit het concertcircuit op het programma te krijgen. En dat terwijl er in het zaaltje aan het café maximum zestig mensen kunnen zitten of een honderdtal kunnen staan. "Die grote artiesten naar hier krijgen doen we vooral door het eerlijk te spelen" aldus De Smedt. "En dat slaat blijkbaar aan. Voor een artiest is het trouwens een uitdaging om te spelen op slechts een halve meter van zijn publiek."
Waar Gemeenschapscentrum Nekkersdal uit Laken nu meer en meer de rol van het Candelaershuys overneemt wat het presenteren van cabaretvoorstellingen betreft, concentreert men zich in Ukkel ook op theater. Dat in reguliere theaterzalen het podium alleen al vaak groter is dan de hele zaal van het Candelaershuys, is ook voor de theatermensen geen bezwaar. Zo kwam onder meer Pascal Platel al langs en staat binnenkort Sulla en de Mus van Josse De Pauw op het programma.

Candelbier
Behalve een culturele functie heeft het Candelaershuys ook een sociale, informatieve en educatieve functie. Onder meer het cybercafé en het informatieblad De Hoorn zijn daar belangrijke instrumenten. Bovendien kan je er ook een onthaalbrochure krijgen (of downloaden op het net) waarin alle praktische informatie over de gemeente Ukkel gebundeld is.

Het Candelaershuys had een groot aandeel in de totstandkoming van de gemeentelijke Nederlandstalige bibliotheek die vorige maand de deuren opende in Ukkel. En bierliefhebbers geven we nog mee dat er sinds een paar jaar zoiets bestaat als het Candelbier. Een amberbier dat speciaal voor het Candelaershuys wordt gebrouwen en dat getapt wordt op speciale gelegenheden zoals de jaarmarkt in de Sint-Jobwijk in september.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Ever Meulen: de man die Louis Vuitton naar Brussel bracht
  • Coyotes: Les acteurs lumineux de la nouvelle série Noire
  • Ian Dykmans: a fable in photos
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement