Foto Expo: Dans in Vlaanderen en Nederland

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
03/11/2004
U hoeft niet te wachten op de opening van het Weens café van het Vlaams-Nederlands Huis 'De Buren' om u vertrouwd te maken met het gebouw en zijn activiteiten. Op de tweede etage presenteert de instelling een fototentoonstelling van fotograaf Stephan Vanfleteren, getiteld Hedendaagse dans in Nederland en Vlaanderen.
De Vlaams-Nederlandse Stichting Ons Erfdeel bracht vorig jaar de publicatie Hedendaagse dans in Vlaanderen en Nederland uit. Het overzichtsboek brengt aan de hand van beknopte, historisch situerende teksten en biografieën van choreografen het bonte danslandschap van onze contreien in beeld. Fotograaf Stephan Vanfleteren (1969), gelauwerd met de World Press Photo Awards en European Fuji Awards, en bekend van De Morgen en The Guardian Magazine haakte er een zwart-witfotocollectie aan vast van Vlaamse en Nederlandse danschoreografen. De fotoreportage reisde als tentoonstelling al een tijdje door Nederland. Brussel krijgt de verzameling nu voor het eerst te zien.

In De Buren hangt de fotocollectie in twee kamers. De eerste ruimte toont de verdienstelijke dansmeesters die onze noorderburen rijk zijn:Krizstina de Châtel, Truus Bronkhorst, Jirí Kylián, Piet Rogie en Ed Wubbe, allen sterk expressief gekadreerd door Vanfleteren, zoals de choreografen ook zijn. Maar ook de jonge 'buren' als Nanine Linning en Paul Lightfoot passen in het rijtje. Blauw en nieuw bloed verenigd.
Achter het hoekje vindt u de Vlaamse choreografen. Een stoere Jan Fabre, een zich (achter een hand) verschuilende Wim Vandekeybus en Anne Teresa de Keersmaeker, met de mooiste foto ooit van haar genomen. Ook Alain Platel, Karin Vyncke en Meg Stuart vullen de statieportretten voor Vlaanderen. Net als - maar te storend klassiek geportretteerd - Marc Vanrunxt. Andere verdienstelijke choreografen, als Charlotte Vandeneynde voor Vlaanderen, komen niet in beeld. Een eigenzinnige keuze van Katie Verstockt, die samen met Isabella Lanz (voor Nederland) de in het boek besproken dans-choreografen selecteerde.

Tot einde 2004 haalt het Vlaams-Nederlands Huis nog twee tentoonstellingen in huis. Eerst komt Teken het Boek (20 november tot 3 december), waar elf Vlaamse en Nederlandse kinderboekillustratoren een podium krijgen, onder wie Dick Bruna, An Candaele, Philip Hopman, Annet Schaap, Tom Schooghe en Klaas Verplancke. Het expositieproject komt er naar aanleiding van de jubileumviering van de Nederlandse kleuter- en basisschool Prinses Juliana in Etterbeek. Kinderen van de vrije school zijn op de vernissage van de partij.
Een ander Vlaams-Nederlands samenwerkingsproject krijgt u na sinterklaasdag in De Buren. Een aantal West-Europese journalisten en fotografen mocht in het kader van het Europese fondsprogramma The Velvet Curtain langs de oostgrens van de nieuwe lidstaten reizen. Ze kwamen terug met een verhaal, dat u wellicht al her en der in kranten, tijdschriften en op tv zag.
Er hoorde ook een fotoreportage bij. En die krijgt u te zien op de fototentoonstelling Het Einde van Europa (7 tot 31 december). De uitvergrote beelden wekken gemengde gevoelens op. Er is miezerig portret van de Europese grensbevolking en een idyllisch portret van de natuur.

Hedendaagse dans in Nederland en Vlaanderen, een fototentoonstelling van Stephan Vanfleteren, tot 16 november in De Buren, Vlaams-Nederlands Huis, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel, dinsdags tot zaterdags van 11 tot 18 uur, 02-212.19.30.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni