In de Muntschouwburg heeft Gal de Prijs van de Mensenrechten 2004 gekregen. De Liga voor de Rechten van de Mens kende Gal de prijs toe voor zijn kwaliteiten als kunstenaar en democraat.

Voorzitter Jos Vander Velpen overhandigde hem de prijs: "Gal heeft nooit gezwegen over oorlog, armoede of extreem-rechts. Daarom vinden we het een waardig iemand voor deze prijs."

De Schaarbeekse tekenaar Gal, Gerard Alsteens in het echte leven, snijdt al veertig jaar binnen- en buitenlandse thema's aan. Hij tekent uit verontwaardiging. Gal kan en kon niet aanvaarden dat de dingen zijn zoals ze zijn. Ook het oprukkende extreem-rechts ligt hem zwaar op de maag. "Het Vlaams Belang zegt dat zij een miljoen kiezers hebben. In de jaren dertig is Hitler ook democratisch verkozen. Ze moeten daar dus niet zo fier op zijn. Daar ben ik mee bezig, met het aanklagen van valse waarheden."

Dit jaar moest Gal een tijdje rust nemen omdat hij sukkelde met zijn ogen. "Zo lang mijn ogen het toelaten, blijf ik werken, een beetje trager misschien, maar ik blijf toch werken."

Eerder dit jaar won Gal al de BENE-prijs voor het beste cartoonwerk uit de Lage Landen, en de Press Cartoon Belgium-prijs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni