Hedendaagse kunst in oud postsorteercentrum

© tvbrussel
04/08/2008
Brussel krijgt dit jaar voor het eerst een biënnale voor hedendaagse kunst. Hiervoor worden leegstaande en modernistische ruimtes opgengesteld op de Noord-Zuidverbinding. Vandaag is de opbouw in het vroegere postsorteercentrum Brussel X van start gegaan.

Al tien jaar staan de gigantische ruimtes van het vroegere postsorteercentrum aan het Zuidstation leeg. De organisatoren van de Brussel Biennial konden de NMBS overtuigen om mee te werken en twee verdiepingen schoon te maken

"De liften zijn opnieuw geïnstalleerd, elektriciteitskabels zijn aangebracht. Er stonden nog grote infrastructuurwerken van De Post, die zijn weggehaald. De tegels werden hersteld. Er moesetn nog waten opgevuld worden. Dat zijn allemaal dingen die de NMBS voor ons hersteld," zegt Remi Vermeir, de administratief directeur van Brussels Biennial.

Op 19 oktober opent hier de Brussel Biennial, precies vijftig jaar na het einde van Expo '58. Een tiental hedendaagse kunstinstellingen uit binnen en buitenland werken eraan mee.

"Het is een tentoonstelling die voor het eerst een ander model hanteert, legt Barbara Vanderlinden uit, de artistiek directeur van Brussels Biennial. "Ze wordt samengesteld door een aantal internationale instellingen. Dit jaar is het thema moderniteit."

Het postsorteercentrum Brussel X gold als baken van het modernisme en is dan ook een uitstekende locatie voor de biënnale. "Dit is een volledig vrije ruimte van 7.000 vierkante meter. Dat laat ons toe omverschillende tentoonstellingen samen te brengen. Het wordt eigenlijk een collage van tentoonstellingen," aldus Vanderlinden.

Het zal nog wel even duren voor alle panelen hier binnen staan en de echte opbouw van de tentoonstelling kan beginnen. dat kan tot 15 september duren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni