Henry van de Velde-prijzen voor Design uitgereikt

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
25/11/2004
De Henry van de Velde Prijzen 2004 zijn uitgereikt. Nieuw is de uitbreiding van het kwartet prijsbeesten voor Beste Product, Jong Talent, Bedrijf en Loopbaan met een vijfde laureaat, die de Dyson Young Design Award krijgt.

Als er nog eens oprecht fonkelende oogjes binnen de economische sector te zien zijn, dan is het wel op de uitreiking van de Henry van de Velde Prijzen. Het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen (Vizo), dat aan een vervellings-operatie tot Design Vlaanderen bezig is, brengt al sinds 1994 het bruisende en te algemeen miskende Vlaamse ontwerptalent met deze prijzenpot én een tentoonstelling voor het voetlicht.

De criteria van de Henry van de Velde Prijzen zijn onveranderd sterk gebleven sinds de eerste uitreiking. In elke categorie krijgt de laureaat 2.500 euro en een kunsttrofee, dit jaar ontworpen door David Huycke. De nieuwe Dyson Young Design Prijs, die jong design wil aanmoedigen, levert 1.500 euro op, en de tot dan toe onbekende prijswinnaar mag met zijn winnende project mee exposeren in de Galerie van Design Vlaanderen. Dat geluk viel Joris Smeuninx te beurt, pas afgestudeerd aan het Henry van de Velde Instituut in Antwerpen.

Smeuninx ontwierp de rugzak Tartaruga voor wintersporters. Het doordachte aan het ontwerp is dat de rugbescherming, uit vochtdoorlatend comfortschuim, niet geïntegreerd is in de vormgeving. Daarnaast bieden extra lichte platen bescherming aan de inhoud van de zak. Dat geeft een superflexibele rugzak, die elke hinder bij het sporten minimaliseert.

Hoogvlieger
De Prijs voor Beste Product gaat naar een nieuw object dat om zijn design gerust op een piëdestal mag komen. Uit een pool van 415 ateliers in Vlaanderen selecteerde de commissie de Piu-collectie (voor Duni) van Nedda El-Asmar. Het is een servies- en bestekset voor catering in de business- en first class-afdeling van vliegtuigen.

El-Asmar koos resoluut voor porselein voor haar kopjes en bordjes en metaal voor het bestek, in plaats van het onpersoonlijke wegwerpmate-riaal dat (onder meer om veiligheidsredenen) steeds gangbaarder is. De stijlvolle Piu-collectie is voorgesteld aan luchtvaartmaatschap-pijen over heel de wereld, maar ze past gerust ook op de tafel thuis of in het restaurant.

Lichtgever
De Prijs voor de Loopbaan (voor een carrière van minstens dertig jaar) gaat naar de industrieel ontwerper Axel Enthoven, die met zijn EADC-team innoverend onderzoekswerk in verschillende sectoren verricht. De producten gaan van digitale publiciteitssignalisatie (Barco), over bushokjes in Gent (Clear Channel) en de kusttram voor De Lijn, tot bloeddrukmeters, telefoontoestellen (Alcatel en Atea), verwarmingselementen (Vaillant), sportwielvelgen (Mercedes-Benz) en koffers (Samsonite).

Het grafisch ontwerpersduo Tim Oeyen en Sanny Winters, dat onlangs gevraagd werd om eerst Weekend Knack en vervolgens Knack in een volledig nieuw jasje te steken, ging lopen met de Prijs voor Jong Talent. Het verlichtingsbedrijf Dark van Marnick Smessaert ontving de Prijs voor een Bedrijf, omdat het in amper vier jaar een prominente plaats veroverde op de Europese markt en omdat Smessaert licht-design van verschillende Vlaamse ontwerpers al naar 21 landen kan exporteren.

Henry van de Veldeprijzen 2004, nog tot en met 9 januari geëxposeerd in de Galerie van Design Vlaanderen, Kanselarijstraat 19, 1000 Brussel. Gratis toegang en gratis catalogus

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni