Indianenkreet voor nieuwe zaal

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
30/07/2008
De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (Jubelpark) heropenen op 1 oktober hun Amerika-afdeling. Naast een algemene kennismaking in de rotonde (in het verlengde van de boekenwinkel) zullen vijf gebieden, van Alaska over Centraal-Amerika tot Vuurland (Argentinië), in de kijker worden gezet.

Vooral uniek werk uit de reserves, de legendarische Montezuma-vedermantel en het legaat Precolumbiaanse kunst van Paul en Dora Janssen, worden uitgestald, in totaal goed voor vierduizend archeologische vondsten en kunstwerken. Naast Centraal-Amerikaanse culturen als de Maya-, Inca- en Aztekencultuur wordt ook vernieuwde aandacht gegeven aan de Noord-Amerikaanse indianengemeenschappen. Brussels verzamelaar François Chladiuk leent hier unieke stukken voor uit, waaronder een prairie-indianenhoofdtooi, een achttiende-eeuws houten beeld en een zeldzaam Chaylimeschild.

Chladiuk verwierf mondiale bekendheid met zijn opzienbarende kledijverzameling, die te zien was in de tentoonstelling Indianen in Brussel. De Wereldtentoonstelling van 1935 (2006-2007). Op dit moment zijn vestukken van hem te zien in de tentoonstelling Mythiques Amériques in Epinal (Frankrijk), waarin cowboyboots (prijskaartje 8.100 euro) ontworpen door Lisa Sorelle meereizen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni