Jaargids voor hedendaagse kunst

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
11/12/2004
Het ontbrak België nog aan een referentiewerk over lopende en op stapel staande openbare en commerciële exposities van hedendaagse kunst. Met het drietalige 'Contemporary art 2005 in Belgium' is die leemte ingevuld. Vooral de hedendaagse kunstenaars zullen daardoor aan naambekendheid winnen.

De Stichting voor de Kunsten heeft nog maar pas de Culturele gids 2005 van Brussel uit, of ze laat alweer een turf van een actue­le kunstengids uit de sinterklaaszak vallen. Ruim 250 pagina's informatie over het actuele reilen en zeilen in de bekendste, maar ook miskende, commerciële kunstgalerieën, musea, culturele centra, banken en cultuurhuizen in Brussel, Vlaanderen en Wallonië. "De publicatie is te danken aan structurele sponsors als Duvel, Moortgat, Ethias, Immobel, ING, SDRB en Biac," schrijft Guy de Bellefroid in het openingswoord, als directeur van de Stichting voor de Kunsten. Mecenassen, kortom, die begrijpen dat de kunstproductie niet met de twintigste eeuw werd begraven.

Videokunst
De hedendaagse kunstscène die de gids in kaart brengt, 'inventariseert' dertig individuele (of duo-) tentoonstellingen die het onlangs goed hebben gedaan. De shortlist komt van drie kunstgoeroes: Eva Wittocx (Smak), Denis Gielen (Mac's) en Liliane Dewachter (MuHKA). De selectie zet een aantal bezige kunstbijen in de kijker, telkens met een korte omschrijving van hun expositie (die u frustrerend genoeg heeft gemist, maar die nu vereeuwigd wordt in een ruimere context dan in een catalogus met een beperkte oplage).

Videokunst, buitensporig in opmars sinds de laatste tien jaar, krijgt eindelijk een forum om te bewijzen dat het monumentaal aanwezig is in het kunstlandschap in België. Het oeuvre van videokunstenaars als Maria Marshall, Els Opsomer, David Claerbout en Manon de Boer, met haar film Sylvia Kristel - Paris (2003), opent ogen. En het wordt getoetst aan andere kunstvormen die 'overleven' en 'herleven'. Verder zijn er de containerstapelingen van Luc Deleu, iconische sculpturen van Philip Metten, een landschapsetting van Hans Op de Beeck, 'puzzelkunst' van Michael Van den Abeele, 'verwijzings- en classificatiekunst' van Gert Verhoeven, en leefkamerinstallaties van Freek Wambacq.

Tot slot brengt de gids 116 opmerkelijke exposities in galeries, kunstcentra en musea. En een index van ruim tweeduizend namen van alle exposanten van het voorbije kunstseizoen in België. Veel gemist?

Contemporary art in Belgium, 256 blz., 300 foto's, 30 euro, 02-218.78.07

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni