Jijé-museum dreigt met sluiting

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
15/01/2005
"C'est un homme en colère qui vous écrit." François Deneyer, oprichter van het stripmuseum genoemd naar de Belgische striptekenaar Joseph 'Jijé' Gillain, is woedend omdat de Franse Gemeenschap geen geld overheeft voor zijn museum.

Het Jijé-museum is gevestigd in de voormalige Nimifi-drukkerij in de Hopstraat, waar ooit de krant L'Echo de la Bourse gedrukt werd. Het gebouw werd eind jaren negentig door een collectief aangekocht. Er zijn in het gebouw ook verschillende loftwoningen.

Deneyer betaalde zelf de kosten van de verbouwing die nodig was voor het oprichten van het museum, dat in 2003 de deuren opende.

Jijé is een vertegenwoordiger van de school van Marcinelle. Hij tekende onder meer Robbedoes, Kwabbernoot en Jerry Spring.

Al in 2001 diende Deneyer bij de Franse Gemeenschap een aanvraag tot subsidies in, maar hij wachtte er uiteindelijk niet op. De minister van Cultuur van de Franse Gemeenschap, Fadila Laanan, heeft Deneyer nu laten weten dat er geen subsidies zullen komen. Omdat subsidies achteraf niet mogelijk zijn, maar ook omdat er geen middelen meer zijn voor extra subsidies aan particuliere musea. Dat het museum slechts aan één enkele persoon is gewijd, is daarbij ook een hinderpaal.

Deneyer wijst er in verband met dat laatste op dat de helft van de vaste collectie en de tentoonstellingen gewijd zijn aan andere auteurs en stripfiguren. Volgens Deneyer wordt het retrospectief van Grzegrorz Rosinski dat tot eind februari loopt de laatste tentoonstelling in het museum.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni