Kaizers Orchestra: Meer dan alleen een feestband

'Je zult dansen tot je erbij neervalt': de titel van het eerste album Ompa til du dør (2001) van Kaizers Orchestra kon niet beter gekozen worden. De energieke zigeunerpunk van deze Noorse heren overhaalt zelfs de meest stijve harken om een danspasje te wagen.

Door het grote succes van dit bekroonde debuut lieten de opvolgers niet lang op zich wachten. Sinds kort ligt ook het vierde album Maskineri in de winkels, en daar is ook een tournee door Europa aan gekoppeld. België heeft, in tegenstelling tot Nederland, nog niet helemaal zijn weg gevonden naar Kaizers Orchestra, al werpt de mond-tot-mondreclame steeds meer vruchten af. En speciaal voor die bende Belgische fans komt de zeskoppige band ook langs in Brussel, om een adrenalinestroom door De Vaartkapoen in Molenbeek te jagen. Want laat live-optredens nu net de sterke kant van de Kaizers zijn, creatief met instrumenten omspringen is hun handelsmerk. Zo wordt er stevig met koevoeten op olievaten gebeukt die meedreunen op de energieke baslijnen. Voeg daaraan een frontman die, blakend van zelfvertrouwen, in een Noors dialect heel de zaal doet meebrullen, en de toon is gezet. Met Maskineri neemt Kaizers Orchestra iets meer afstand van hun traditionele gipsystijl. Zoals ook al op hun derde album Maestro (2005) meer ruimte werd gelaten voor ingetogen rocknummers, is dit op deze plaat nog meer het geval. De groep wil duidelijk meer zijn dan enkel een feestband. Of dit het enthousiasme live zal temperen moet nog blijken, maar ons lijk dat redelijk onwaarschijnlijk. Kaizers Orchestra staat nu eenmaal garant voor een energieke avond vol ambiance.

De Canadees Geoff Berner verzorgt met de accordeon in de hand het voorprogramma. Aan de hand van drank- en protestliederen, voorzien van een stevige dosis sarcastische humor en heel wat lalala-refreintjes, laat hij de Joodse klezmermuziek helemaal herleven.

:: Kaizers Orchestra op 3 april in Vaart Kapoen in Sint-Jans-Molenbeek (Schoolstraat 76, Sint-Jans-Molenbeek) om 20u30. Toegangsprijs 13/15 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Het clandestiene café: verboden avond aan de toog
  • De geldstromen van We Love BXL blootgelegd
  • Dalende verkoop dwingt chocolatiers om creatief te zijn
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Françoiz Breut: Brusselse popbricoleur in Vlaamse velden
  • United Fashion Festival: la mode, aussi, se remet en question
  • Naomi 'Namglam' Waku: makeup is an art form
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement