Karl Marx was een hongerlijdende ket

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
19/01/2005
Historicus en Canvas-adviseur Edward de Maesschalck presenteert zijn boek 'Karl Marx in Brussel' tijdens een lezing en causerie in de KU-Brussel. Organisator is Cultuurforum-Davidsfonds, die Marx' 'leven en welzijn' laat spiegelen aan de sociale realiteit.

"In 1847 zat Marx (in Brussel, red.) financieel aan de grond. De enige, hoewel magere troost kon hij wellicht nog putten uit het besef dat half België toen honger leed ten gevolge van de gevreesde aardappelziekte en andere misoogsten. In Brussel werden in de winter van 1847 zelfs chauffoirs publics ingericht in de Hallepoort, om de allerergste nood te lenigen." Zo omschrijft De Maesschalck de benarde situatie waarin Marx als politieke vluchteling in Brussel overleefde.

In sommige Brusselse krottenwijken was er maar één toilet en één pomp voor zeventig personen. Marx zou er de Bond der Communisten stichten, op zeven adressen logeren - van Nieuwstraat en Sint-Goedelevoorplein tot Sint-Joost en Elsene - en op zes weken tijd Het Communistisch Manifest schrijven, zijn testament dat revolutionairen als Lenin tot inspiratie diende. In geen enkele stad in België bleek de afstand tussen de hoogste en de laagste klasse groter dan in Brussel, en dat zullen we overvloedig geschetst krijgen door de correspondentieuittreksels van Marx in het historisch onderzoek van De Maesschalck.

Karl Marx in Brussel, boekpresentatie en lezing op dinsdag 25 januari van 19u45 tot 21u45, Grote Aula van de KU-Brussel, Vrijheidslaan 17, Koekelberg. Publicatie: 192 blz., 22,50 euro, Uitgegeven door het Davidsfonds.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni