Kindvriendelijke wintertentoonstelling is aanrader

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
18/11/2004
De ingang van de Hallepoort is griezelig angstaanjagend. Maar hogerop in de wachterstoren wacht een verleidelijk decor van betoveringen: sinterklaasverrassingen, kerstballen en -pakjes, nieuwjaarspoëzie en driekoningensnuisterijen, alles uit de oude doos.
Met de wintertentoonstelling De Feestpoort doet de Hallepoort zijn traditie van heem- en volkskundig museum alle eer aan. Het hele historische gebouw, vier etages, zit volgestouwd met getuigenissen over jaarfeesten uit onze contreien. Maar ook het recente feestfenomeen Halloween, overgewaaid uit Amerika, wordt niet vergeten.
Een wandeling langs de diverse kindvriendelijke decoropstellingen leert ons een en ander over de symboliek achter de overlevering van feesttradities. Bij een etalage over Sinterklaas, vol betoverend speelgoed en sinttoebehoren uit de oude doos, krijgt niemand genoeg van de oude foto's van de goedheilige man, de poppenhuizen uit grootmoeders tijd en het zelf te bedienen circuit van elektrische treinen.

Maar sinterklaasdag herinnert aan meer dan aan eeuwenoude speculaasvormplanken, zoals die hier te kijk hangen. De bisschop van Myra, die in de eerste helft van de vierde eeuw stierf (volgens sommigen op 6 december 345) is uitgegroeid tot een van de populairste heiligen.

Sint-Nicolaas werd al in de middeleeuwen gevierd om zijn onbaatzuchtigheid en gulheid, en zelfs als beschermheer van kinderen. De legende wil nu eenmaal dat hij drie onschuldige kwajongens in het pre-Dutroux-tijdperk uit een pekelton 'vol mensenvlees' redde tijdens de hongersnood. De vertelling kent diverse varianten, maar de oudst bewaarde is wel die uit het Hildesheimmanuscript uit de elfde eeuw.

Andere sintlegendes brengen ons bij zijn onafscheidelijke schimmel, symbool voor vruchtbare jaaroogsten, de boot uit Spanje (beschermtuig der zeevaarders), de Zwarte Piet (het onderworpen duiveltje), en de jaarlijks gedulde schoorsteeninbraak van de goedheilige man, een assimilatie tussen christelijke en niet-christelijke godsdiensten. Want in het Germaanse geloof werd het rookgat immers gezien als een verbinding tussen de mensen en de geesten. Ook bij een promenade langs kerstboommodes, kerstrecepten, maretakken, nieuwjaarsgelukwensen en liedjes voor Driekoningen komen klein en groot heel veel te weten. Alles gevat in een feeëriek decor om de duistere herfstdagen bij te vergeten.

De Feestpoort, nog tot 31 januari in de Hallepoort. Elke dag geopend van 10 tot 17 uur, behalve op maandag, 02-533.34.532

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni