Kunstenaarsdorp Mommen zoekt geld om te overleven

© tvbrussel
05/12/2004
De Ateliers Mommen is de oudste artistieke gemeenschap van Brussel. Het werd op het einde van de negentiende eeuw opgericht door een zakenman. Nu is het nog steeds een levendig en creatief kunstenaarsdorp in Sint-Joost-ten-Node. Maar deze groep zou wel eens kunnen verdwijnen als er geen geld wordt gevonden.

De buurt tussen Madou en de Europese wijk stond bekend als Petit Montmartre. Schrijnwerker en zakenman Félix Mommen had er een winkel voor schildersmaterialen en hield er vrije ateliers voor kunstenaars open. Bekende schilders als Félicien Rops, Rik Wouters en Constant Meunier hadden een atelier bij Mommen.

Vandaag, honderddertig jaar later, wonen en werken nog steeds dertig kunstenaars in de Ateliers Mommen. Er is weinig comfort maar de huurprijs is laag. Hier zitten fotografen, dansers, beeldhouwers en performance artiesten. Er is ruimte voor tentoonstellingen en happenings.

Het gebouw is geklasseerd omwille van zijn historische en artistieke waarde. Maar de bescherming geldt alleen voor het gebouw, niet voor het creatieve leven in het gebouw. De eigenaar van het gebouw wil het renoveren en er dure lofts in onderbrengen. Daardoor zouden de kunstenaars verplicht zijn te vertrekken want dan schieten de huurprijzen de hoogte in.

De bewoners konden een verkoopsoptie bekomen. Ze willen het graag zelf kopen, maar daarvoor moeten ze tegen mei 2005 drie miljoen euro zien te vinden. Ze doen nu een oproep aan mensen met gespijsde bankrekeningen om hun kunstenaarsdorp te redden.

'Jonctions/Verbindingen 8' van Constant vzw
van 3 tot 19 december

in Ateliers Mommen
Liefdadigheidsstraat 37
1210 Sint-Joost-ten-Node
02 / 217 26 74

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni