KVS en Théâtre National: tweetalig festival?

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
19/01/2005
De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) en haar Franstalige tegenhanger Théâtre National (TN) bespreken de mogelijkheid om vanaf 2006 samen een theaterfestival op te zetten.

"We verwachten nog altijd veel van onze samenwerking met TN en zijn nieuwe directeur Jean-Louis Colinet," vertelt artistiek leider van de KVS Jan Goossens. "We hebben verregaande gesprekken, onder andere over een gezamenlijk festival, waarvoor we een kleine jury van Franstaligen en Vlamingen zouden samenstellen. Die jury zou dan de volgens hen meest interessante en relevante theaterprojecten van het voorbije jaar uit Vlaanderen en Wallonië samenbrengen. Zo krijg je op het festival een achttal straffe producties te zien, waarbij de vier Franstalige in de KVS en de vier Nederlandstalige in TN zouden staan en je een vermenging van publieken krijgt."

Sinds Colinet als nieuwe directeur werd aangesteld en TN zijn intrek nam aan de Jacqmainlaan, werden de banden tussen de twee stadstheaters nauw aangehaald. Half februari wordt in TN de voorstelling 'Rupe' gepresenteerd, een regie van Lorent Wanson over de gevolgen van de oorlog in ex-Joegoslavië, en een coproductie met KVS.

Voor het kunstenweekend BRXL BRAVO eind februari werken KVS en TN samen aan het tweede deel van de tekstcollagereeks 'Pro Patria', over de verhoudingen van Vlamingen en Franstaligen met de staat België.

Ondertussen werd ook bekend dat het jaarlijkse Vlaams-Nederlandse Theaterfestival ook in 2005 plaatsheeft. Ondanks onduidelijkheid over de toekomstige subsidies van de Nederlandse overheid, staat eind augustus een afgeslankte versie van het festival met acht volwassenenvoorstellingen in het Kaaitheater.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni