Laatste concert in gemeenschapscentrum Op-Weule ?

Lieven Bulckaert
© Brussel Deze Week
11/11/2004
"Je hoeft niet naar het centrum van Brussel om je weekend te beginnen." Met die slogan wil Rob Thys, de verantwoordelijke van Op-Weule, duidelijk maken dat er in zijn 'saaie', residentiële gemeente heel wat te beleven valt. Na het succes van de genreavonden in het gemeenschapscentrum gaat nu het roer om en wordt er live gemusiceerd.

Eenmaal per maand, op vrijdagavond, wordt Den Bistro, de cafetaria van Op-Weule, omgetoverd tot een muzikaal praat- en danscafé. Vroeger waren dat genreavonden, waarbij de aanwezigen liedjes konden kiezen uit een vooraf bepaald, maar uitgebreid repertoire. Zelfs politici - en niet alleen lokale - kwamen zich er in het zweet dansen.

De thema's van de jongste jaren waren heel divers: 'Songs from the sixties and seventies', het Franse chanson, het Nederlandse levenslied, kleinkunst, country & western en onversneden rock-'n-roll.

Iedereen stelde zijn persoonlijke top-5 samen en aarzelde niet om de beentjes uit te slaan. De succesformule leek eindeloos voor herhaling vatbaar: toen er bijvoorbeeld muziek uit de jaren dertig en veertig op het programma stond, kreeg het centrum eens te meer totaal nieuwe gezichten over de vloer.
Ditmaal duidelijk een ouder publiek, dat nog echt voeling had met de vooroorlogse evergreens. Kortom, onder het adagium dat je aan een succesformule niet mag sleutelen, hadden de organisatoren het concept nog jarenlang kunnen rekken - of uitmelken. Het pleit voor hen dat ze nieuwe paden wilden bewandelen: ze zouden zich voortaan wagen aan live-muziek.

Klassiek dipje
In Woluwe is al ettelijke jaren het Jazzgeno(o)tschap actief. Een optreden van een gerenommeerd jazz-ensemble lag dan ook voor de hand. Er kwamen die avond niet minder dan tweehonderd jazzfanaten opdagen, maar sindsdien is de opkomst gestaag achteruit gegaan. Nu draait het rond een harde kern van een zestig- tot tachtigtal mensen.

Carlos Verplaetse, de rondborstige uitbater van Den Bistro, heeft zo zijn verklaring: "Natuurlijk heeft jazz als muziekstijl zijn strepen verdiend, maar de betrokkenheid van het publiek bij de oude formule van de genreavonden was veel groter. Op een bepaald ogenblik hebben we het met klassieke muziek geprobeerd. In beide gevallen wordt er verondersteld dat onze bezoekers muziek gaan 'begrijpen' en 'interpreteren' en als ze denken dat ze dat niet kunnen, dan haken ze af. Ik kan iedereen verzekeren dat wij ons hier vroeger rot geamuseerd hebben. Zonder ooit in baldadigheden te vervallen."

Geen ontsnappen aan
Het optreden van 19 november zal sowieso verstrekkende gevolgen hebben: als de opkomst niet voldoende hoog is, dan zet Op-Weule misschien een punt achter de live-sessies. Rob Thys licht toe: "In dat geval moeten we ons in alle openheid afvragen of ons initiatief wel bestaansrecht heeft. Bestaat er hier in Woluwe - en bij uitbreiding aan deze kant van het gewest - een draagvlak voor een dergelijk project en kunnen we het financieel aan?"

De groep No Exit tekent voor het optreden van de laatste kans. Het ensemble heeft zijn sporen verdiend in de jeugdclub Pallieter in Moortsele, en nu hebben ze er resoluut voor gekozen om als covergroep door het leven te gaan. De basis van het repertoire bestaat uit pop en rock- uit de jaren tachtig en negentig: the Rolling Stones, Prince, REM, Noordkaap, Golden Earring, Herman Brood en vele andere.

Bistro-Live - No Exit, vrijdag 19 november vanaf 20 uur in Op-Weule, Sint-Lambertusstraat 91, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe. Kaarten in voorverkoop 4 euro, aan de kassa 5 euro. Cultuurwaardebon welkom. Info en reserveren: 02-775.92.00, www.opweule.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni