De West-Vlaamse fotograaf Sebastien Schuytser trok naar het Afrikaanse Mali om een reeks portretten te maken. Uiteindelijk is hij terug gekomen met een reeks foto's van lemen moskeeën. Die moskeeën zijn nu te zien in de uitstalramen van het Paleis voor Schone Kunsten.

Sebastien Schuytser: "Ik reisde in Mali met de fiets rond, van Timboektoe naar Bamako. In alle dorpen waar ik voorbij kwam, maakte ik een reeks portretten. Zo zag ik ook in elk dorp een kleine lemen moskee in de meest wonderlijke vormen."

Historisch erfgoed
Die lemen dorpsmoskeeën worden vaak als minderwaardig beschouwd. Maar eigenlijk zijn ze een waardevol van een levende architectuur. Door erosie en regen moeten de dorpsbewoners die moskeeën voortdurend bijwerken. Zo veranderen ze door de jaren heen van vorm. Er zijn zelfs eeuwenoude bouwwerken bij.

"Die duizenden kleine lemen dorpsmoskeeën zijn nu aan het verdwijnen. Door het oprukkend cement en beton gaan die bouwwerken verloren. Maar die nieuwe bouwmethodes zijn eigenlijk niet beter. In dat klimaat zijn die gebouwen juist goed aangepast. Ze zijn goedkoop en milieuvriendelijk. Als het gebouw moet gerecycleerd worden of instort, vergaat het gewoon weer tot aarde".

Bewustwording
Sebastien Schuytser vond het belangrijk om iets terug te geven aan het land waar hij het gemaakt heeft. Maar hij wilde ook de mensen in Mali zich bewust maken dat ze iets hebben dat de moeite waard is om te preserveren. Hij heeft de foto's tentoongesteld in de hoofdstad Bamako en in de legendarische woestijnstad Djenné.

Maar nu kan u zijn foto's in groot formaat bewonderen aan de voorgevel langs de Ravensteinstraat en Baron Hortastraat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni