Let's go outside: Rits trok naar Roubaix

© Agenda Magazine
27/01/2005
In december van het afgelopen jaar trok de Afdeling Podiumkunsten van het Rits, het departement voor media-onderwijs en -onderzoek van de Erasmushogeschool Brussel, naar de Noord-Franse stad Roubaix voor een unieke residentie. Dat gebeurde in het kader van 'Let's Go Outside', een onderzoeksproject rond outsider-kunst dat nu de Beursschouwburg aandoet.

Een maand lang gingen studenten van het eerste en tweede meesterjaar van het Rits samen met een vijftal kunstenaars aan de slag in de 'manifacture culturelle' La Condition Publique in Roubaix. Ze werkten met het materiaal en in de geest van kunstenaars die uit de kunstgeschiedenis gerangeerd werden omdat ze niet toerekeningsvatbaar geacht werden. Een deel van de resultaten van de residentie vormt nu de kern van een artistiek minifestival dat Brussel, Kortrijk en Gent aandoet. Het programma wordt telkens aangevuld met andere voorstellingen. In Brussel ligt de nadruk op 'morosofie', de leer der dwaasheid. Op de openingsdag geeft Matthijs Van Boxsel een rede over de morosofie, waarin hij onder meer een wetenschapper aanhaalt die beweerde dat de Odyssee zich in Nederland afspeelde en een andere die de oppervlakte van God berekende. In dezelfde lijn ligt het theaterstuk Reconstructing My Uncle van de Brit Paul Clark. Clark onderbouwt het verhaal van zijn oom met allerhande wiskundige stellingen en bedient zich van een decor dat een ingewikkelde constructie is met katrollen en (tegen)gewichten.

Geborduurde baby
Marijs Boulogne, een theatermaakster die al een tijdje geleden afstudeerde aan het Rits, maakte in Roubaix een installatie rond een babypopje waaraan zij meer dan drie maanden geborduurd heeft. Het popje is een zorgvuldige replica van een echte baby, tot de inwendige organen toe. De installatie is opgevat als een labo waarin Marijs met twee assistent-verpleegsters de pop onderzoekt met een endoscopische camera.
In de Beursschouwburg zal ook de première te zien zijn van de documentaire die ex-Rits-student Dominique Van Malder maakte rond de patiënten van het psychiatrische ziekenhuis Dr. Guislain in Gent, met wie hij regelmatig een theaterproductie maakt. In zijn film portretteert hij de mensen en registreert hij het repetitieproces.

Verder onder meer nog de kijk- en voeldoos Magic Box van Manah De Pauw, een opera voor luidsprekers, en een dj-sessie met voorhistorische platenspelers. Het Mechelse gezelschap Abattoir Fermé doet iets met art-brutkunstenaar Adolf Wölfli, Rits- docenten en -studenten met de Oostenrijkse auteur Werner Schwab en Marijke Pinoye met beeldend kunstenaar Kurt Schwitters. De meeste voorstellingen worden boventiteld.

Festival: Let's go outside, Beursschouwburg, Auguste Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel - 02-550.03.50
van 2 tot 5 februari, 19 uur - meer info: info@beursschouwburg.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni