Vijftien jaar lang was Magasin 4 dé alternatieve concertzaal in Brussel. Groepen en genres die geen kans kregen in de grote zalen, hadden er hun thuis gevonden. Zowat elke Brusselse alternatieve muzikant stond er ooit wel op het podium. Nu de huurtermijn erop zit, wordt de zaal hoogstwaarschijnlijk omgebouwd tot lofts.

'D e beste concertzaal in Brussel.' - 'Een zware klap voor de Brusselse alternatieve muziekscene.' - 'Een schande dat deze undergroundzaal moet sluiten.'

De reacties op de petitie voor het behoud van de zaal, die na één week al 3.500 handtekeningen heeft verzameld, spreken voor zich. Magasin 4 gaf heel wat bands en genres de kans om op een po­dium te staan. In het alternatieve muziekmilieu blijft nu een grote leegte achter.

Magasin 4 is geopend door de mensen die de zaal Bultem aan de Anderlechtsepoort exploiteerden. Die groep mensen bestond uit muzikanten en muziekfanaten. De zaal draaide goed, maar na klachten van de buren moesten ze de sleutels teruggeven. Op zoek naar een evenwaardige zaal kwam Eric Lemaître onder andere in de rue du Magasin
(Pakhuisstraat) nummer 4 terecht. "Toen we hier in 1994 begonnen, hebben we meteen optredens georganiseerd," vertelt Lemaître. "Dat waren vooral alternatieve groepen, omdat de mensen die de programmering doen, zelf naar alternatieve muziek luisteren. Dat gaat van dub en elektro tot noise en hardcore. Daarnaast konden ook organisaties of groepen zelf optredens organiseren, en dat waren allerhande genres: veel alternatieve genres, maar hier zijn bijvoorbeeld ook optredens geweest waar Frans chanson werd gezongen."

Naast Lemaître zorgden ook Chris­tophe en Régis Masson voor de programmering. Ze deden dat vrijwillig, net als hun vrienden die bij de optredens kwamen helpen. Alles bij elkaar zijn ze met vijftien à twintig man. Al het geld dat ze verdienden, ging naar de bands, de huur en al wat met de zaal te maken heeft. Het duurde een zevental jaar voor al de investeringen waren terugbetaald. "In het begin hebben we moeten investeren in de geluidsinstallatie, hebben we een openingsbelasting moeten betalen, enzovoort. Na die zeven jaar waren we uit de schulden en kregen we ook nog steun van de Franse Gemeenschap."

De mensen die zich met Magasin 4 bezighouden, zijn muzikanten en muziekfanaten. "We wilden een kans geven aan groepen die de middelen niet hadden om grotere zalen te betalen. Ook verschillende alternatieve genres hadden het moeilijk om in de buurt een podium te vinden. Dat waren zowel Belgische als buitenlandse bands. We hebben optredens gehad van bands als Mass Hysteria, Les Wampas, Plemo, Bob Log en Lofofora - allemaal namen die later op grotere podia hebben gestaan. Soms zie je ze terug op grote festivals waar iedereen uit zijn dak gaat, terwijl wij ze in een kleinere, intiemere zaal hebben gezien, in betere omstandigheden."

Wereldfaam

Magasin 4 ligt dan wel in een Brussels achterafstraatje, de zaal is bekend in heel de wereld. "Er kwam hier eens een Australische band spelen die gehoord had dat je bij ons goed kon eten," vertelt Masson. "De groepen die hier kwamen spelen, werden goed ontvangen en kwamen met plezier terug. Magasin 4 heeft een 'loge', keuken, drie slaapkamers en een goede zaal. Heel wat bands zijn hier blijven slapen, wat ons heel wat hotelkosten bespaarde. Ze vroegen ook af en toe of ze nog een nachtje extra mochten blijven, wat geen probleem was als het kon."

In het gebouw zitten ook een bureau en een studio, waarin verschillende optredens opgenomen zijn. Sommige zijn zelfs op cd uitgebracht. Op de gelijkvloerse verdieping zijn ook een paar repetitielokalen, waar zeven à acht groepen gerepeteerd hebben, onder andere de bands van de vrijwilligers. "We hebben hier ook een paar keer opgetreden. We zouden gek zijn als we dat niet deden. Dit is de beste plek van Brussel."

Lofts

Een jaar geleden werden de uitbaters van de zaal op de hoogte gebracht dat hun huurovereenkomst niet verlengd werd. De eigenaar wil het pand verkopen of verhuren. "We hebben geprobeerd het te kopen, maar daar wou de eigenaar niets van weten," aldus Lemaître. "Hij zei dat ons voorstel belachelijk was in vergelijking met de andere voorstellen die hij kreeg. Het is gewoon zo dat hij zoveel mogelijk winst uit het pand wil halen. Eerst wou hij verkopen, dan verhuren. Hij verandert constant van idee. Naar het schijnt wil hij er lofts of luxeappartementen van maken. Het kan hem niet schelen dat hier een zaal zit."

De mensen van Magasin 4 geven de hoop niet op. Als de zaal weg moet, dan zoeken ze toch gewoon een nieuwe? Ze zoeken samen met de Stad Brussel, die volgens hen toch heel wat leegstaande gebouwen heeft, naar een oplossing. "We hebben het gevoel dat ze echt willen helpen," vertelt Lemaître. "We hebben al een paar vergaderingen gehad met de Stad. Momenteel praten ze met de eigenaar om Magasin 4 op dezelfde plek te houden. Als dat niet lukt, dan zullen ze ons, waarschijnlijk nog deze week, een nieuwe locatie voorstellen. Het wordt moeilijk om een even goede zaal te vinden. Niemand klaagt hier over geluidsoverlast, omdat we hier tussen de pakhuizen zitten. Vind dat maar eens in Brussel. Wat zeker is, is dat veel groepen moeilijker optredens zullen kunnen versieren in de buurt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni